Σωσίας της Γκου Καϊλάι φέρεται να ήταν η γυναίκα που εμφανίστηκε μπροστά στους κινέζους δικαστές!
Η γυναίκα που εμφανίστηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ήταν η Γκου Καϊλάι ή κάποιο άλλο πρόσωπο; Αυτό είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που προκάλεσε η δίκη της λαίδης Μάκβεθ της Κίνας, συζύγου του έως πρόσφατα πανίσχυρου στελέχους του κόμματος Μπο Σιλάι. Και δίνει τον τόνο στην τελευταία πτυχή ενός σκανδάλου που εξακολουθεί να εκθέτει το καθεστώς στα μάτια της κοινής γνώμης παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται να περιοριστούν οι διαστάσεις του στη δολοφονία και μόνο του βρετανού συμβούλου επιχειρήσεων Νιλ Χέιγουντ. Η Γκου Καϊλάι κρίθηκε ένοχη για το έγκλημα, το οποίο απέδωσε στις απειλές που υποτίθεται ότι εκτόξευσε το θύμα για τον γιο της. Οι απειλές, η ασθενής της ψυχολογική κατάσταση και η προθυμία της να συνεργαστεί με τις Αρχές υποτίθεται ότι έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει την Γκου σε θάνατο με αναστολή.
Κάποιοι θυμήθηκαν ότι με την ίδια ποινή είχε καταδικαστεί και η χήρα του Μάο το 1980, για να κρεμαστεί τελικά μόνη της έντεκα χρόνια αργότερα. Τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στην Γκου, πάντως, δεν έπεισαν την κοινή γνώμη. Η γενική αίσθηση είναι ότι παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του καθεστώτος να στήνει μεγαλειώδη σόου όταν πρόκειται για στρατιωτικές παρελάσεις ή συνεδριάσεις του Κόμματος στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο στήσιμο της δίκης απέτυχε παταγωδώς. Στο Διαδίκτυο εμφανίστηκαν πολλά σχόλια χρηστών που επισημαίνουν ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Κλέψε μια ολόκληρη χώρα και θα σε κάνουν πρίγκιπα. Κλέψε ένα καλάμι ψαρέματος και θα σε κρεμάσουν», έγραψε ένας μπλόγκερ. Δηκτικό ήταν και το σχόλιο του Αϊ Ουέιουεϊ, του φημισμένου εικαστικού καλλιτέχνη που είχε επικρίνει το καθεστώς και είχε κρατηθεί για μήνες σε άγνωστη τοποθεσία με τη δικαιολογία της φορολογικής παράβασης. «Για πολύ κόσμο το Κόμμα ήθελε να χρησιμοποιήσει τη Δικαιοσύνη για τους δικούς του σκοπούς, αλλά το έκανε με τέτοιο τρόπο που γελοιοποιήθηκε», δήλωσε.
Ο Αϊ Ουέιουεϊ και οι φιλελεύθεροι βλέπουν στη δίκη της «κόκκινης βασίλισσας» μια επιχείρηση συγκάλυψης της πολιτικοοικονομικής διάστασης του σκανδάλου. Οι οπαδοί του Μπο Σιλάι, του φιλόδοξου πολιτικού που είχε ενοχλήσει το καθεστώς με τις νεομαοϊκές απόψεις του και τις τάσεις αυτοπροβολής του, υποστηρίζουν ότι το ίνδαλμά τους έπεσε θύμα πολιτικής σκευωρίας. Οι «τρύπες» στη δίκη ενισχύουν όλες τις υποθέσεις. Γιατί θα έφτανε μια πανίσχυρη γυναίκα να σκοτώσει έναν άνδρα όταν θα μπορούσε πολύ εύκολα να απαλλαγεί από αυτόν με άλλους τρόπους; Γιατί δεν κατέθεσε κανένας από τους μάρτυρες στο δικαστήριο; Και αν ο Νιλ Χέιγουντ είχε πράγματι απειλήσει τη ζωή τού γιου της, γιατί θα ταξίδευε στην Τσονγκτσίνγκ για να περάσει το βράδυ πίνοντας μαζί της; Η ολοκλήρωση της δίκης και η διαφαινόμενη πρόθεση του καθεστώτος να προφυλάξει τον Μπο Σιλάι από μια παρόμοια διαδικασία συνηγορούν υπέρ της υπόθεσης ότι τα ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα.
Αιωρούμενο αναμένεται να μείνει και το ερώτημα για την πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου που κάθησε στο εδώλιο. Η γυναίκα που εμφανίστηκε προχθές στη δικαστική αίθουσα δεν θύμιζε σε πολλά την Γκου Καϊλάι του 2007. Ειδικοί φυσιογνωμιστές που επικαλείται ο βρετανικός Τύπος υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα. Οι κινεζικές Αρχές Ασφαλείας απέκλεισαν στο Διαδίκτυο την αναζήτηση του όρου «σωσίας». Τα στοιχεία αυτά δίνουν θέση στην υπόθεση ότι η Γκου Καϊλάι έχει κάνει κάποιου είδους συμφωνία με το καθεστώς ή ότι δεν ήταν σε θέση να παραστεί στο δικαστήριο.
(δημοσιεύθηκε στην εφ. Τα Νέα, Επιμέλεια Περικλής Δημητρακόπουλος, 22-8-2012)