της Sui-Lee Wee/ The New York Times
Oι κινεζικές αρχές εντόπισαν ομάδα ατόμων που είχαν δημιουργήσει παράνομες τράπεζες, προκειμένου να βοηθήσουν τους πελάτες τους να μεταφέρουν στο εξωτερικό 3 δισ. δολάρια, παρακάμπτοντας τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ από το Πεκίνο για τον έλεγχο των εκροών κεφαλαίων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι Αρχές εντόπισαν μία παράνομη τράπεζα στη Σαογκουάν, περιοχή κοντά στο Χονγκ Κονγκ, και προχώρησαν στην προσαγωγή μόνο επτά υπόπτων, παρότι στο σκάνδαλο φαίνεται να έχουν εμπλακεί 10.000 άτομα.
Ο εντοπισμός από τις κινεζικές αρχές παρατραπεζικών συμμοριών αποδεικνύει επί της ουσίας ότι πολλοί Κινέζοι πολίτες αναζητούσαν παράνομες μεθόδους για να παρακάμψουν τους περιορισμούς που έθετε η κινεζική κυβέρνηση και να διοχετεύσουν σε λογαριασμούς του εξωτερικού μέρος των κεφαλαίων τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, η ομάδα που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή Σαογκουάν κατηγορείται ότι μετέφερε παράνομα χρήματα, χρησιμοποιώντας 148 τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχθηκαν ύστερα από την κλοπή ταυτοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο έχει επιβάλει κεφαλαιακούς περιορισμούς στην προσπάθειά του να ελέγξει την αξία του εγχώριου νομίσματος και να καταστήσει ανθεκτικό τον χρηματοπιστωτικό τομέα απέναντι σε κρίσεις όπως αυτή που είχε ξεσπάσει στην Ασία το 1997 καθώς και την πρόσφατη κρίση του 2008 που έπληξε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επιβάλει ανώτατο όριο 50.000 δολ. ετησίως για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, παρότι οι επιχειρήσεις και όσοι ασχολούνται με τον κλάδο των επενδύσεων έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων.
Ωστόσο, ολοένα και περισσότερα άτομα προσπάθησαν να αποφύγουν διά της πλαγίας οδού τους περιορισμούς που είχε επιβάλει η κυβέρνηση, κάτι που άρχισε να καθιερώνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των New York Times, το 2015 δέχθηκε μεγάλο πλήγμα το Χρηματιστήριο της Κίνας ενώ το γουάν κινήθηκε πτωτικά. Η εντύπωση ότι αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης έστρεψε πολλά άτομα στην αναζήτηση νέων παραδείσων, που θα τους επέτρεπαν να διατηρήσουν τα χρήματά τους ασφαλή.
Η άτακτη εκροή κεφαλαίων έθεσε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να θέτει ως βασική προτεραιότητα τη διατήρηση κεφαλαίων εντός της χώρας. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, κατάργησε τις πλατφόρμες που έλεγχαν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και έθεσε περιορισμούς σε συναλλαγές που γίνονται στο εξωτερικό. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι παρακρατικές τράπεζες είναι μεν παράνομες στην Κίνα, όμως αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Οπως επισημαίνουν οι NYT, το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας αποκάλυψε ότι πέρυσι σημειώθηκαν 137 δισ. δολ. μέσω της δράσης παρακρατικών τραπεζών. Αλλοι νόμιμοι τρόποι για τη μεταφορά χρημάτων εκτός Κίνας, χωρίς να υπάρξει παραβίαση των κυβερνητικών περιορισμών, είναι η μεταφορά χρημάτων στα καζίνο του Μακάο όπου τα τυχερά παιχνίδια είναι νόμιμα. Σε αναφορά της στην υπόθεση της ομάδας Σαογκουάν, η εφημερίδα Guangzhou Daily επισήμανε ότι «σε σχέση με άλλες τράπεζες και άλλους οικονομικούς φορείς που δρουν νόμιμα, οι παράνομες τράπεζες είναι ελκυστικές», εξηγώντας έτσι τον λόγο για τον οποίο αρκετοί πελάτες κατέφυγαν σε τέτοιου είδους τακτικές.
(η ελληνική μετάφραση δημοσιεύτηκε στην εφ. Η Καθημερινή φ. 25.11.2017)