των KANE WU, JULIE ZHU / REUTERS

 Σε αναζήτηση κεφαλαίων έχουν επιδοθεί οι κρατικοί τραπεζικοί κολοσσοί της Κίνας για τη χρηματοδότηση του νέου Δρόμου του Μεταξιού, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις περιοδείες που πραγματοποιούν τραπεζικά στελέχη για να έρθουν σε επαφή με υποψήφιους επενδυτές. Αν και η κυβέρνηση της Κίνας δηλώνει πως δεν επιθυμεί «υπερβολικές» επενδύσεις των κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό, οι ιδιωτικές τοποθετήσεις σε εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν αυξηθεί στις χώρες που συσχετίζονται με την πρωτοβουλία Belt and Road, η οποία στοχεύει στην αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού. Σε αυτές τις χώρες, οι επενδύσεις έφθασαν τα 33 δισ. δολάρια, συνολικά, μόνον τον Αύγουστο. Είναι ένα υπέρογκο ποσό εάν αναλογιστεί κανείς ότι επενδύθηκαν 31 δισ. δολάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, η China Construction Bank (CCB), η υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερη τράπεζα της Κίνας, πραγματοποιεί roadshows με στόχο την άντληση τουλάχιστον 100 δισ. γουάν ή 15 δισ. δολαρίων από επενδυτές στην Κίνα και το εξωτερικό. Η Bank of China (BofC), η μικρότερη από τις υπόλοιπες, αποβλέπει στην εξασφάλιση 20 δισ. γουάν. Το Πεκίνο στοχεύει στην άντληση 300 δισ. γουάν για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, σκοπός του οποίου είναι να διασυνδέσει νέους και παλαιούς εμπορικούς εταίρους από την Ασία μέχρι την Ευρώπη.
Το Πεκίνο εξετάζει λεπτομερώς τις επενδύσεις που δρομολογούν κινεζικές εταιρείες στο εξωτερικό, προκειμένου να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανώνυμες πηγές αποκαλύπτουν ότι η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Κίνας, η Industrial and Commercial Bank, και η τρίτη μεγαλύτερη, η Agricultural Bank of China, σχεδιάζουν επίσης την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτό προσπαθούν ήδη να επιτύχουν οι CCB και BofC μέσα από τη δημιουργία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και άλλων επενδυτικών πλατφορμών.
Το Πεκίνο δείχνει να επιδιώκει, παράλληλα, τη «διεθνοποίηση» του γουάν προκειμένου να προστατεύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να περιορίσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο. «Επειδή οι χώρες αυτές έχουν στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, θα μπορούν να χρησιμοποιούν γουάν για να πληρώσουν Κινέζους προμηθευτές, επιχειρηματίες και εργαζομένους», δήλωσε ανώνυμα Κινέζος τραπεζίτης.

(η ελληνική μετάφραση δημοσιεύτηκε στην εφ. Η Καθημερινή φ. 27-8-2017)