των Shen Lu & Elaine Yu /CNN
Η Λιού Λιζού δεν γνώριζε ότι ο ντροπαλός, 15χρονος γιός της είχε πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο μέχρι που το παιδί κατέληξε στο νοσοκομείο με ρήξη σπλήνας.
Στις 8 Ιουνίου, το βράδυ πριν από τις εξετάσεις του για το απολυτήριο του γυμνασίου, ο Χουάνγκ ξυλοκοπήθηκε από τρεις «νταήδες» συμμαθητές στο σχολείο του, στην επαρχία Φουτζιάν της νοτιοανατολικής Κίνας. Αυτοί οι τρεις τον κακοποιούσαν συστηματικά τα τελευταία χρόνια, είπαν τα μέλη της οικογένειάς του παιδιού στο CNN.
Την επόμενη μέρα, ο Χουάνγκ πονούσε τόσο πολύ που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στη μέση των εξετάσεων και οι γιατροί τον χειρούργησαν. Μόνο τότε έμαθε η μητερά του ότι το παιδί είχε πέσει θύμα εκφοβισμού.
Η εμπειρία του Χουάνγκ απασχόλησε την κοινή γνώμη όταν ένας εξοργισμένος ξάδελφός του απήθυνε έκκληση για δικαιοσύνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι τραμπούκοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι όταν οι γονείς τους συμφώνησαν να πληρώσουν αποζημίωση 33.000 δολαρίων στην οικογένεια του Χουάνγκ.
Η περίπτωση του 15χρονου και μια σειρά από παρόμοια περιστατικά σε σχολεία έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις, ειδικά στο Ιντερνετ, για την έλλειψη νομικής προστασίας των θυμάτων του εκφοβισμού στα σχολεία της Κίνας.
Ιστορίες, βίντεο και εικόνες από περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έχουν κυκλοφορήσει ευρέως, και ένα hashtag στο Weibo (σσ το Twitter της Κίνας) καλεί τον κόσμο να αναλάβει δράση κατά της βίας στα σχολεία.
Τουλάχιστον 30 σοβαρές περιπτώσεις εκφοβισμού έχουν αναφερθεί από κινεζικά μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους εννέα μήνες. Τα σχολεία ανταποκρίθηκαν στην πλειοψηφία αυτών των συμβάντων τιμωρώντας πειθαρχικά τους δράστες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι ευρέως διαδεδομένο - το 21% των μαθητών γυμνασίου ανέφεραν ότι έχουν εμπλακεί σε εκφοβισμού ως δράστες, θύματα, ή και τα δύο.
«Η τελευταία κατηγορία μαθητών, οι οποίοι εκφοβίζουν άλλους ενώ έχουν πέσει και οι ίδιοι θύματα εκφοβισμού, είναι εγκλωβισμένοι σε έναν κύκλο επιθετικότητας και ντροπής, και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, ψυχική και σωματική, στο μέλλον», λέει η Λιού Τσαογίνγκ, ψυχολόγος από το Πεκίνο, με ειδίκευση στο μπούλινγκ.
Σύμφωνα με την Λιού, «αυστηρότερες ποινές για τους δράστες δεν θα έλυναν το βασικό πρόβλημα. Πολλοί δράστες και θύματα προέρχονται από οικογένειες όπου οι γονείς και τα παιδιά δεν επικοινωνούν ανοιχτά. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν πιο υγιείς μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουν και να εκφράσουν αρνητικά συναισθήματα».
(η απόδοση στα ελληνικά δημοσιεύτηκε στο tovima.gr 02/11/2015)