Την απόφαση του Πεκίνου να επιτρέψει στους νόμους της αγοράς να καθορίσουν την τύχη των κινεζικών εταιρειών αντανακλά η πτώχευση της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Baoding Tianwei Group, μονάδας του κρατικού ομίλου China South Industries Group.
Εχει προηγηθεί σειρά πτωχεύσεων αλλά η Baoding Tianwei είναι η πρώτη κρατική εταιρεία που πτωχεύει, καθώς οι κρατικές εταιρείες είχαν ώς τώρα τη στήριξη του Πεκίνου. Υπάρχει, όμως, δέσμευση του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κεκιάνγκ, πως θα ανοίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας στις δυνάμεις της αγοράς. Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό των 85,5 εκατ. γουάν, αντίστοιχο των 13,8 εκατ. δολαρίων, στο οποίο ανέρχονταν οι τόκοι ομολόγων της.
Η είδηση έπεται κατά μία ημέρα της πτώχευσης του κινεζικού ομίλου κατασκευαστικών Kaisa Group Holdings Ltd, που ανακοίνωσε επίσης ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τους τόκους ομολόγων της. «Μάλλον πρόκειται για την έναρξη μιας σειράς πτωχεύσεων στην Κίνα, σχολίασε ο Κου Κινγκ, αναλυτής της αγοράς ομολόγων στην Huachuang Securities του Πεκίνου, που επισημαίνει ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει καταφέρει πλήγμα σε πολλές βιομηχανίες.
Εκτός από τον όμιλο Kaisa, έχουν προηγηθεί οι πτωχεύσεις της κατασκευαστικής Huatong Road & Bridge Group που το καλοκαίρι του περασμένου έτους ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να αποπληρώσει ομόλογο αξίας 400 εκατ. γουάν, αντίστοιχο των 64,5 εκατ. δολαρίων. Η πρώτη ηχηρή είδηση αυτού του είδους ήταν, άλλωστε, τον Μάρτιο του περασμένου έτους η κατάρρευση της εταιρείας φωτοβολταϊκών Shanghai Chaori Solar Energy & Technology που δεν μπόρεσε να αποπληρώσει ομόλογο αξίας 89,8 εκατ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 653.000 δολαρίων. Μετά το σοκ από την πρώτη πτώχευση εταιρείας στην κρατικά ελεγχόμενη οικονομία της Κίνας, ο Λι Κεκιάνγκ είχε προειδοποιήσει για τις «μεγάλες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η δεύτερη οικονομία στον κόσμο και για επικείμενες νέες χρεοκοπίες κινεζικών επιχειρήσεων. Προς επίρρωσιν της εκτίμησης αναλυτών ότι απειλούνται άμεσα όσοι κλάδοι πλήττονται από την επιβράδυνση ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα η πτώχευση της μεσιτικής Zhejiang Xingrun Real Estate.

(Δημοσιεύθηκε στην εφ. Η Καθημερινή 22.04.2015)