«Σχόλια που συκοφαντούν την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας» και «κηλιδώνουν τον σοσιαλισμό» πρέπει να μην εμφανίζονται ποτέ στις πανεπιστημιακές αίθουσες, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Γουάν Γκουιρέν, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Αποφασισμένη να απαγορεύσει πανεπιστημιακά κείμενα που προωθούν «Δυτικές αξίες» και υπονομεύουν το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η κυβέρνηση της Κίνας, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Γουάν Γκουιρέν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Να μην αφήνετε εγχειρίδια που προωθούν τις δυτικές αξίες να εμφανίζονται στις τάξεις μας. Σχόλια που υπονομεύουν την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που αμαυρώνουν τον σοσιαλισμό» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γιουάν Γκουιρέν.
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Κίνα ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το Πεκίνο, και η κυβέρνηση έχει αυξήσει το βαθμό του ελέγχου από το 2012, όταν το Σι Ζινπίνγκ ανέλαβε την προεδρία.
Τα πανεπιστήμια της Κίνας είναι κρατικά και υπεύθυνο για τη λειτουργία τους είναι το ΚΚΚ, το οποίο ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στη διδασκαλία της Ιστορίας αλλά και άλλους τομείς που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την εξουσία του. Αρκετοί καθηγητές πανεπιστημίων έχουν απολυθεί ή ακόμη και φυλακιστεί επειδή επέκριναν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Σία Γελιάνγκ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, απολύθηκε από τη θέση του το 2013 έπειτα από 13 χρόνια διδασκαλίας, επειδή όπως λέγεται καλούσε για πολιτική αλλαγή στην Κίνα. Ήταν ένας από τους αρχικούς υπογράφοντες της Χάρτας 08, της οποίας ο κύριος συγγραφέας Λίου Σιαομπό παραμένει στη φυλακή.
Ο Γιουάν είπε ότι οι δάσκαλοι πρέπει να «σταθούν αποφασιστικοί για τη διατήρηση του πολιτικού, νομικού και ηθικού καθεστώτος». Μία κινεζική επαρχία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να βάλει κάμερες CCTV σε πανεπιστημιακές αίθουσες, προκαλώντας την αντίδραση νομικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία στην Κίνα θα υπονομευθεί ακόμη περισσότερο. Την περασμένη δεκαετία ο αριθμός των πανεπιστημίων και κολεγίων έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Ωστόσο, τα παιδιά της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ σπουδάζουν κατά κύριο λόγο σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
Το ΚΚΚ χρησιμοποιεί τον όρο «Δυτικές αξίες» για να αναφερθεί σε θέματα όπως οι πολυκομματικές εκλογές.
( Πηγή: www.skai.gr , tovima.gr 30.01.2015)