ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ, Κίνα. Τρεις άνθρωποι, μεταξύ τους και οι δύο δράστες, σκοτώθηκαν χθες και 79 τραυματίστηκαν ύστερα από επίθεση με βόμβες και μαχαίρια στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ουρουμτσί στην επαρχία Χσιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη σε άλλες πόλεις της επαρχίας, είπε: «Καλώ όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των αστυνομικών υπηρεσιών να τσακίσουν με αποφασιστικότητα τις βίαιες τρομοκρατικές οργανώσεις και τους γεμάτους αλαζονεία τρομοκράτες».
Ο Παν Ζανπίνγκ, ειδικός της Κεντρικής Ασίας στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της επαρχίας Χσιντζιάνγκ, λέει: «Είναι προφανές ότι στόχος των ισλαμιστών είναι η αμφισβήτηση της νομιμότητας της κινεζικής κυβέρνησης. Πέρυσι, στόχευαν τις διωκτικές υπηρεσίες και τον στρατό. Από τις αρχές του χρόνου, στράφηκαν εναντίον πολιτών, σε πολυσύχναστα μέρη». Στις 29 Μαρτίου, 29 Κινέζοι βρήκαν τον θάνατο ύστερα από συντονισμένη επίθεση με μαχαίρια, σε πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό του Κουνμίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα.
Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα της κρατικής «Λαϊκής Ημερησίας» του Πεκίνου, ο ένας εκ των δραστών της χθεσινής επίθεσης ονομάζεται Σεντιερτίνγκ Σαούτι, είναι μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και κατάγεται από την περιοχή Ακσού της επαρχίας Χσιντζιάνγκ. Η επίθεση των βομβιστών αυτοκτονίας στο Ουρουμτσί, πρωτεύουσα της επαρχίας Χσιντζιάνγκ, είναι η πρώτη έπειτα από 17 χρόνια, ενώ η ενέργεια φαίνεται πως ήταν προγραμματισμένη ώστε να συμπέσει με την άφιξη στον σταθμό επιβατικής αμαξοστοιχίας από πόλη της ανατολικής Κίνας, που μετέφερε εκατοντάδες επιβάτες.
Εντονη αστυνομική παρουσία και αυξημένα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονταν χθες στον σταθμό του Ουρουμτσί, αν και τα δρομολόγια συνεχίζονταν κανονικά, με χιλιάδες Κινέζους να μεταβαίνουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να γιορτάσουν το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
Ο Αμερικανός αναλυτής Νίκολας Μπέκελιν, στέλεχος της οργάνωσης Human Rights Watch, χαρακτήρισε την επίθεση «πρωτοφανή ένδειξη αποφασιστικότητας από τους Ουιγούρους, που αποτελεί χαστούκι στο πρόσωπο του προέδρου Σι και της προσπάθειάς του να εμφανίσει την επαρχία Χσιντζιάνγκ ως ασφαλή προορισμό για εποίκους της πλειοψηφούσας στην Κίνα εθνότητας των Χαν». Πολλοί μουσουλμάνοι Ουιγούροι διαμαρτύρονται για την πολιτική εποικισμού της αραιοκατοικημένης επαρχίας τους από μέλη της εθνότητας των Χαν, υποστηρίζοντας ότι οι νεόκοποι συμπατριώτες τους ευνοούνται από τον κομματικό και κρατικό μηχανισμό στην αγορά εργασίας και σε θέματα στέγασης. Ηγετικές μορφές της κοινότητας των Ουιγούρων, όμως, υποστηρίζουν ότι πίσω από το κίνημα ισλαμικής αντίστασης κρύβεται η σκληρή στάση του Πεκίνου απέναντι σε κάθε έκφανση του τοπικού πολιτισμού. Μεταξύ των καταγγελιών των κατοίκων περιλαμβάνονται οι περιορισμοί στις λατρευτικές συνήθειες, αλλά και η ουσιαστική απαγόρευση χρήσης και διδαχής της τοπικής διαλέκτου των Ουιγούρων.
Τους ισχυρισμούς αυτούς διέψευσε χθες εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στο Ουρουμτσί, επισημαίνοντας πως οι τρομοκρατικές ενέργειες αποσκοπούν στην όξυνση της αναταραχής και στην εξώθηση του Πεκίνου σε πολιτική στυγνής καταπίεσης. «Η τακτική τους είναι ηθελημένα επιθετική και σχεδιασμένη για να οδηγήσει τις κρατικές υπηρεσίες σε πολιτική που θα αποξενώσει τους πολίτες χάρη στην αυστηρότητά της. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα αυτή», ανέφερε χθες ο Λούο Φουγιόνγκ, εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής κυβέρνησης.
(πηγή εφ. Η Καθημερινή, 2-5-2014)