REUTERS

Σκηνές πανικού εκτυλίσσονταν χθες για τρίτη συναπτή ημέρα έξω από τις τράπεζες της πόλης Γιαντσένγκ, στην ανατολική επαρχία Σεγιάνγκ της Κίνας, καθώς οι Κινέζοι σχηματίζουν ουρές και προχωρούν σε μαζικές αναλήψεις. Στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν το κοινό, οι τράπεζες εκθέτουν σε κοινή θέα πακέτα με χαρτονομίσματα επιδεικνύοντας την επάρκειά τους σε ρευστότητα. Παράλληλα, καταφθάνουν διαρκώς τεθωρακισμένα οχήματα με χρήματα και ανανεώνουν τα αποθέματα των τραπεζών που, σύμφωνα με τραπεζικούς υπαλλήλους, αναγκάζονται να είναι ανοιχτές σε 24ωρη βάση.
Ο πανικός προκλήθηκε όταν φημολογήθηκε πως υποκατάστημα της τοπικής τράπεζας Sheyang δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αίτημα για ανάληψη ύψους 200.000 γουάν. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τοπικών αξιωματούχων για ψυχραιμία, οι μαζικές αναλήψεις επεκτάθησαν σε ακόμη μία τοπική τράπεζα, τη Rural Commercial Bank. Η ένταση αντανακλά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης μετά την πρώτη πτώχευση κινεζικής επιχείρησης, της εταιρείας φωτοβολταϊκών Solar Chaori, που κατέρρευσε προ δύο εβδομάδων, και μετά τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, Λι Κεκιάνγκ, πως ίσως επίκεινται άλλες πτωχεύσεις κινεζικών επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά το εύρος της κρίσης, είναι μικρό, όπως μικρός είναι και ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που πλήττονται συγκρινόμενος με την κλίμακα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας.
Το επεισόδιο των μαζικών αναλήψεων μπορεί, άλλωστε, να θεωρηθεί μεμονωμένο μέχρι στιγμής. Υποδηλώνει, πάντως, τους κινδύνους που εγκυμονεί το σκιώδες χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας καθώς πάσχει από έλλειμμα εποπτείας και εύκολα μπορεί να μολύνει το σύνολο της κινεζικού χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Σε ό,τι αφορά την τράπεζα Sheyang, διανέμει αντίγραφα ανακοίνωσης με ημερομηνία 24 Μαρτίου, επικυρωμένα από τα τοπικά παραρτήματα της κεντρικής τράπεζας και από την εποπτική αρχή τραπεζών, στα οποία τονίζει πως «η τράπεζα Sheyang διαθέτει ρευστότητα ύψους 12 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο του 1,93 δισ. δολ., τα υψηλότερα σε όλη την επαρχία της Σεγιάνγκ, και η κεφαλαιακή της επάρκεια είναι ισχυρότατη».

Η δυτική αγορά του γουάν
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Τράπεζα της Αγγλίας συνήψαν χθες συμφωνία για την εκκαθάριση συναλλαγών σε γουάν στο Λονδίνο. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία του είδους εκτός Ασίας και ενισχύει τον ρόλο της βρετανικής πρωτεύουσας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου της Δύσης για τις εμπορικές συναλλαγές σε κινεζικό νόμισμα. Η συμφωνία θα επικυρωθεί στις 31 Μαρτίου, οπότε οι δύο κεντρικές τράπεζες θα υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης, προλειαίνοντας το έδαφος για τη θέσπιση τράπεζας εκκαθάρισης για το γουάν στο Λονδίνο. Σχολιάζοντας, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν τόνισε πως τα τελευταία τρία χρόνια κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσει πως το Λονδίνο θα έχει «ηγετική θέση στη Δύση ως κέντρο για τις συναλλαγές στο κινεζικό νόμισμα». Από το 2009, οπότε η Κίνα κατέστησε το Χονγκ Κονγκ πρώτο υπεράκτιο κέντρο συναλλαγών στο νόμισμά της, έχει εκδηλωθεί έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα που επιδιώκουν να αναχθούν σε ισχυρές αγορές συναλλαγών σε γουάν, ενώ το Πεκίνο προωθεί έναν διεθνή ρόλο του γουάν ανταγωνιστικό προς το δολάριο.

(πηγή εφ. Η Καθημερινή,  27.03.2014)