Η Κίνα εξάγει "νέφος" στις ΗΠΑ

b_300_300_16777215_00_images_eikones1_city2.jpgΗ μόλυνση του αέρα από την Κίνα μεταφέρεται μαζικά -διασχίζοντας τον Ειρηνικό Ωκεανό- προς τις ΗΠΑ, διαπιστώνει περιβαλλοντική μελέτη που συμπεραίνει ότι κάποιες μέρες τα αέρια που προκύπτουν από την καύση των ορυκτών καυσίμων στην Κίνα αντιστοιχούν μέχρι και στο ένα τέταρτο της μόλυνσης του αέρα με θειικό άλας στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει η ομάδα των Κινέζων και Αμερικανών ερευνητών σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, η "εισαγωγή" μόλυνσης από την Κίνα προκαλεί μια επιπλέον ημέρα νέφους τον χρόνο στο Λος Άντζελες.
Ποσοστό που κυμαίνεται από 17% ως 36% των διαφόρων ρυπαντικών ουσιών στον αέρα που εντοπίστηκε στην Κίνα το 2006 συνδεόταν με την παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων, σύμφωνα με την έκθεση, και το ένα πέμπτο εξ αυτών συνδεόταν με το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η έκθεση δείχνει ότι πολλές ρυπογόνες ουσίες -περιλαμβανομένης της αιθάλης, που συνεισφέρει στην κλιματική αλλαγή και συνδέεται με παθήσεις όπως ο καρκίνος, το εμφύσημα, οι καρδιακές και πνευμονολογικές παθήσεις- καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις μέσω των ανέμων.
Η διασυνοριακή μόλυνση βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο των διεθνών διαπραγματεύσεων για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, με την Κίνα να υποστηρίζει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της γιατί αυτά προέρχονται από την παραγωγή προϊόντων που ζητούνται από τη Δύση.

( Η ΑΥΓΗ,  22.01.2014 )