Τιμούν τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Μάο Τσε Τουνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, επισκέφθηκε σήμερα, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, το μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ στο Πεκίνο για να αποτίσει φόρο τιμής στον κινέζο ηγέτη με την ευκαιρία της επετείου των 120 χρόνων από τη γέννησή του.
b_300_300_16777215_00_images_mao2_10.jpgΟ Σι μαζί με έξι στελέχη της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτμπιρό του ΚΚ της Κίνας υποκλίθηκαν τρεις φορές μπροστά από το άγαλμα του Μάο στην πλατεία Τιενανμέν και «θυμήθηκαν τα μεγάλα κατορθώματα του συντρόφου Μάο», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Ο Μάο, που ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1949, παραμένει ένας ηγέτης τον οποίο σέβεται η πλειονότητα των Κινέζων, όμως εξακολουθεί να είναι και μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.
Αν και το ΚΚ της Κίνας έχει παραδεχθεί ότι ο κινέζος ηγέτης, που πέθανε το 1976, έχει κάνει λάθη, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση για τον θάνατο περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων από τον λιμό που προκλήθηκε από «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» (1958-1961), ούτε για τα εκατομμύρια θανάτους και διώξεις στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976).
Ο Σι έχει υποφέρει προσωπικά στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, οπότε φυλακίστηκε ο πατέρας του, ενώ ο ίδιος εστάλη να ζήσει με χωρικούς, όπως συνέβη σε εκατομμύρια άλλους νεαρούς Κινέζους από τις πόλεις.
Τον Νοέμβριο, όταν ο κινέζος πρόεδρος επισκέφθηκε τη νότια επαρχία Χουνάν, όπου γεννήθηκε ο Μάο, δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της γέννησής του θα πρέπει να είναι «σοβαρές, απλές και ρεαλιστικές», παρόλο που ο κύκλος των 12 δεκαετιών έχει ιδιαίτερη σημασία στην κινεζική παράδοση.
Όντως μια συναυλία που αρχικά είχε διοργανωθεί για την επέτειο αυτή στην πλατεία Τιενανμέν τελικά απέσυρε οποιαδήποτε αναφορά στον Μάο από τον τίτλο της.
Ο αρχικός τίτλος της συναυλίας ήταν «Ο ήλιος είναι ο πιο κόκκινος, ο σύντροφος Μάο ο πιο αγαπητός στις καρδιές μας». Τελικά αντικαταστάθηκε με τον τίτλο «Ύμνος για το έθνος μου», ενώ άλλαξαν και τα φυλλάδια που είχαν σχεδιαστεί για τη διαφήμιση της συναυλίας ώστε να κάνουν απλώς αναφορά στα 65 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία, επίσημο όργανο του ΚΚ, μετέφερε τα άρθρα για την επέτειο από τα γενέθλια του Μάο στις εσωτερικές της σελίδες, αν και περιέχει και ένα άρθρο σχόλιο στο οποίο τον χαρακτηρίζει «μεγάλο πατριώτη και ήρωα».
Από την πλευρά της η εφημερίδα Global Times παραδέχθηκε σήμερα ότι ο Μάο έχει διαπράξει «φοβερά σφάλματα», όμως κατηγόρησε επίσης τους επικριτές του ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
«Όταν δυσφημούν τον Μάο (…) κλείνουν τα μάτια σε όλα όσα έχει επιτύχει η Κίνα τις τελευταίες έξι δεκαετίες», επισημαίνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.
Εξάλλου, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα αυτή έδειξε ότι το 85% των Κινέζων πιστεύει πως οι αρετές του Μάο είναι περισσότερες από τα λάθη του.
Από την πλευρά του το ΚΚ της Κίνας παρουσίασε αυτή την εβδομάδα ένα νέο επίσημο χρονικό της ζωής, των πεπραγμένων και των χειρονομιών του Μάο, ενώ η εφημερίδα του κόμματος εξήρε τον ιδεολογικό του ρόλο.
Η μικρή πόλη Σαοσάν, όπου γεννήθηκε ο Μάο, προσέλκυσε αυτή την εβδομάδα χιλιάδες προσκυνητές, θαυμαστές και νοσταλγούς του κινέζου ηγέτη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, οι εορτασμοί που διοργανώθηκαν στην πόλη κόστισαν 1,94 δισεκατομμύρια γιουάν (230 εκατομμύρια ευρώ).

(Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters, naftemporiki.g  26 Δεκεμβρίου 2013 )