Συγγενείς των θυμάτων της σφαγής στην πλατεία Τιανανμέν, το 1989, επέκριναν δημοσίως το νέο πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ως «απρόθυμο να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις». Η ανοικτή επιστολή, από την οργάνωση Μητέρες της Τιανανμέν, εστάλη εν όψει της επετείου της αιματηρής καταστολής, στις 4 Ιουνίου. Αλλά ο Σι μόλις αναχώρησε για περιοδεία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, που θα κορυφωθεί με μια σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Η οργάνωση κατηγόρησε τον Σι για «γιγάντια οπισθοδρόμηση προς την μαοϊκή ορθοδοξία». Ο Σι αναδείχθηκε ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον Νοέμβριο του 2012, και πρόεδρος της χώρας τον Μάρτιο του 2013, όταν διαδέχθηκε τον Χου Τζιντάο.
Οι Μητέρες της Τιανανμέν είναι μια οργάνωση υψηλού προφίλ, που αποτελείται από συγγενείς εκείνων που έχασαν την ζωή τους, όταν ο στρατός κατέστειλε με βία τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, οι οποίοι ζητούσαν δημοκρατία, στο Πεκίνο. Ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα γεγονότα, να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για τους νεκρούς, και να αποζημιώσει τους συγγενείς. Αλλά από τότε που ανήλθε στην εξουσία, έγραψαν στην επιστολή, ο Σι δεν έχει στοχαστεί δημοσίως για εκείνα τα γεγονότα, ούτε για τις «αμαρτίες» που διαπράχθηκαν επί των προηγούμενων ηγετών. Αντ' αυτού, έγραψαν, δεν έχει αλλάξει «πράγματα που ήταν αντιδημοφιλή και πρόσφορα για καταγγελία» υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ και τον Ντενγκ Σιάο Πινγκ. «Αυτό έχει προκαλέσει αιφνιδιαστική απογοήτευση και απόγνωση σε όσους έτρεφαν αρχικά ελπίδες για πολιτικές μεταρρυθμίσεις», είπαν.
Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, ο Σι έχει ξεκινήσει μια υψηλού προφίλ εκστρατεία κατά της επίσημης διαφθοράς, αλλά η κυβέρνησή του φαίνεται επίσης να εντείνει την λογοκρισία στο Ιντερνετ, κλείνοντας λογαριασμούς που έχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντίπαλοι με επιρροή. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη, όταν ο Σι και ο Ομπάμα θα συναντηθούν στις 7 και 8 Ιουνίου, στην Καλιφόρνια. Θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, της Συρίας και της Νότιας Θάλασσας της Κίνας είναι επίσης σταθερά στο προσκήνιο, μαζί με την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, και τις διαμάχες για το εμπόριο.
(πηγή tovima.gr 31/05/2013)