Στόχος, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η «λάθρα» απόκτηση βιομηχανικής τεχνογνωσίας
του David E. Sanger/The New York Times
Σαφείς και απροκάλυπτες κατηγορίες εναντίον των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων εκτόξευσε, τη Δευτέρα, η αμερικανική κυβέρνηση με αφορμή την κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αμερικανικών ηλεκτρονικών συστημάτων. Στόχος των επιθέσεων είναι η χαρτογράφηση των «στρατιωτικών δυνατοτήτων», γνώση που το Πεκίνο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί σε περίοδο κρίσης.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το 90% των επιχειρήσεων κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο προέρχεται από την Κίνα, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο. Μέχρι σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κατηγορήσει άμεσα την κινεζική κυβέρνηση και τον κινεζικό Λαϊκό Στρατό για τη χρήση κυβερνοόπλων εναντίον αμερικανικών στόχων. Πρωταρχικός στόχος των κινεζικών προσπαθειών, ωστόσο είναι η «λάθρα» απόκτηση βιομηχανικής τεχνογνωσίας. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, οι κυβερνοεπιθέσεις στοχεύουν στην απόκτηση πληρέστερης γνώσης για τον τρόπο σκέψης όλων όσοι χαράσσουν τις αμερικανικές πολιτικές. Επίσης υπογραμμίζεται πως η ίδια μέθοδος συγκέντρωσης πληροφοριών χρησιμοποιείται προκειμένου να δημιουργηθεί πλήρης εικόνα των αμερικανικών αμυντικών δικτύων και των στρατιωτικών δυνατοτήτων, γνώσεις που «πιθανώς αποδειχθούν εκμεταλλεύσιμες σε περιόδους κρίσης».
Την περασμένη Τρίτη, η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου, Χούα Τσουνίνγκ, σχολίασε δυσμενώς την αμερικανική έκθεση επαναλαμβάνοντας ότι το Πεκίνο αντιτίθεται σε όλες τις κυβερνοεπιθέσεις και προτίθεται να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο με τις ΗΠΑ όσον αφορά στη διαδικτυακή ασφάλεια. Tαυτόχρονα, οι αμερικανικοί ισχυρισμοί απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι και επισημαίνεται ότι «απλώς δυναμιτίζουν τις προσπάθειες συνεργασίας και το καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών».
Αυτό που ομολογουμένως απουσιάζει από την έκθεση του Πενταγώνου, πάντως, είναι η αναφορά στην ανάπτυξη ανάλογων δυνατοτήτων από τις ΗΠΑ. Σημαντικότερο, όμως, από όλα όσα αναφέρει είναι η διαπίστωση πως η Κίνα διαθέτει τεχνολογία ικανή να καταφέρει σημαντικά πλήγματα στις ΗΠΑ και επενδύει σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που μπορούν να εξουδετερώσουν τους αμερικανικούς δορυφόρους, ενώ οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ στοχεύουν στην εξέλιξη και ενίσχυση της στρατιωτικής τεχνολογίας της ασιατικής χώρας.
(η ελληνική μετάφραση δημοσιεύθηκε στην εφ. H KAΘHMEPINH 12-5-2013)