Σφαγιασμός 20.000 πουλερικών λόγω γρίπης των πτηνών


Οι κινεζικές αρχές σφαγίασαν περισσότερα από 20.000 πουλερικά σε αγορά της Σαγκάης, μετά τον θάνατο έξι ανθρώπων στη χώρα από το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η7Ν9.
b_300_300_16777215_00_images_fangyixiu_10.jpgΣύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua, η αγορά Χουχουάι όπου πωλούνται ζωντανά πτηνά έκλεισε προσωρινά και τα πουλερικά σφαγιάστηκαν μετά τον εντοπισμό εκεί του ιού Η7Ν9 σε περιστέρια.
Από τον ιό Η7Ν9 έχουν μολυνθεί 14 άνθρωποι στην ανατολική Κίνα από τους οποίους οι έξι πέθαναν, οι τέσσερις εκ των οποίων στη Σαγκάη.

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπτης των πτηνών
Άμεση ήταν η παρέμβαση των κινεζικών αρχών σε πτηνοτροφική μονάδα που λειτουργεί σε μεγάλη αγορά της Σανγκάης, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του ιού της γρίπης Η7Ν9 σε πουλερικά. Η αγορά έκλεισε και οι αρχές θανάτωσαν τα πτηνά, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες λόγω των έξι θανάτων ανθρώπων, από τη νέα μορφή της γρίπης των πτηνών. Δεκατέσσερα είναι συνολικά τα κρούσματα ασθενών στην Κίνα, ενώ τέσσερα από τα θύματα ζούσαν στην Σανγκάη.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στην οποία καταγράφονται κρούσματα της νόσου στον άνθρωπο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο ένας ασθενής στη Σαγκάη που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης μετά την επαφή του με ασθενή της γρίπης των πτηνών Η7Ν9, τέθηκε σε καραντίνα.

(πηγή naftemporiki.gr 05 Απριλίου 2013)