Οι μαχητές του κυβερνοχώρου που εργάζονται για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης συνήθως παραμένουν μέλη ενός απρόσωπου, μυστικού στρατού που κρύβεται πίσω από πολλά στρώματα κρυπτογράφησης και διαδικτυακής ανωνυμίας. Τον περασμένο μήνα, όμως, οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου Μπλούμπεργκ με τη βοήθεια ικανότατων χάκερ εντόπισαν έναν από τους κυβερνομαχητές του Πεκίνου.
Ο Ζανγκ Τσανγκέ, λίγο μετά τα 30, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα στο κινητό του ενώ βρισκόταν κοντά στην είσοδο του Πανεπιστημίου Πληροφορικής Μηχανικής του κινεζικού Στρατού στο Ζενγκζού. Ο Ζανγκ επιβεβαίωσε ότι είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, αλλά αντιμετώπισε τις ερωτήσεις για τους δεσμούς του με την ομάδα των κινέζων χάκερ λέγοντας: «Δεν είμαι σίγουρος». Τι διδάσκει στο Πανεπιστήμιο; «Δεν είναι βολικό για μένα να το συζητήσω». Αρνήθηκε ότι εργάζεται για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης και έκλεισε το τηλέφωνο. Ο Ζανγκ εντοπίστηκε μέσω του Tawnya Grilth, ενός ψευδωνύμου που χρησιμοποίησε για προσωπικούς λόγους – μεταξύ των οποίων για να αναρτήσει σχόλια σε ένα φόρουμ για αυτοκίνητα.
Οι αμερικανοί χάκερ ακολούθησαν τα ίχνη του μέσω των προσπαθειών του να φέρει πελάτες σε μια υπηρεσία προώθησης κοινωνικών δικτύων μέσα από ψευδώνυμα και φόρουμ που συνδέονταν με λογαριασμό hotmail. Αυτό οδήγησε στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας Henan, σε μια διεύθυνση e-mail και ένα προφίλ στο κινεζικό facebook. Η εικόνα ήταν ενός ανθισμένου λωτού, ενός παραδοσιακού βουδιστικού συμβόλου. Σε μια ανάρτηση, με τίτλο «Μεταμέλεια», στις 31 Ιανουαρίου 2012, ο Ζανγκ έγραψε: «Εχω ασπαστεί τον βουδισμό εδώ και πέντε χρόνια. Στα χρόνια αυτά παραβίασα και τις Πέντε Αρχές – να μη σκοτώσω ζωντανά όντα, να μην κλέψω, να μην απιστήσω σεξουαλικά, να μην πιω αλκοόλ και να μην πω ψέματα. Αισθάνομαι μεταμέλεια».
Ερευνες στο Google οδήγησαν σε αρκετές ακαδημαϊκές μελέτες που συνέγραψε ο Ζανγκ. Μία από αυτές έχει σχέση με μεθόδους κατασκοπείας μέσω υπολογιστών. Μια άλλη είναι ανάλυση των ελαττωμάτων ασφαλείας στη μνήμη των κομπιούτερ και των πιθανών επιθέσεων μέσω αυτών.

(Πηγή tanea.gr 9/3/2013)