Την ύπαρξη χωριών κοντά σε βιομηχανικά κέντρα με μεγάλα ποσοστά καρκινοπαθών παραδέχτηκε για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Κίνα, επιβεβαιώνοντας υποψίες πολλών ετών για τις επιπτώσεις της μόλυνσης.
Η έκθεση του υπουργείου παραδέχεται την εκτεταμένη παραγωγή και κατανάλωση επικίνδυνων χημικών τα οποία στις περισσότερες χώρες της Δύσης είναι απαγορευμένα. Αυτές οι ουσίες προκάλεσαν πολλά προβλήματα «που σχετίζονται με την μόλυνση του νερού και του αέρα».
Οι συντάκτες προχωρούν μάλιστα και ένα βήμα παρακάτω παραδεχόμενοι ότι αυτά τα χημικά μπορεί να έχουν σοβαρή επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία: «υπάρχουν ακόμη σοβαρές περιπτώσεις κοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας, όπως η εμφάνιση ‘χωριών καρκινοπαθών’ σε κάποιες περιοχές».
Ο όρος «χωριά καρκινοπαθών» χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο.
Τα τεράστια προβλήματα από τη μόλυνση τόσο στα βιομηχανικά κέντρα όσο και σε βιοτεχνίες στην επαρχία έχουν εντοπιστεί και καταγγελθεί εδώ και χρόνια από οργανώσεις. Τα βαρέα μέταλλα στο νερό, για παράδειγμα από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, και ο μολυσμένος αέρας ενοχοποιούνται για πολλά παροδικά ή μονιμότερα προβλήματα, ακόμα και σε παιδιά.
Παρά τις εκκλήσεις για διαφάνεια στα περιβαλλοντικά, η Κίνα απέφευγε να σχολιάσει τις αναφορές.
Η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη της Κίνας σε συνδυασμό με τους ανύπαρκτους ή χαλαρούς κανονισμούς περιβαλλοντικής ασφάλειας είναι προφανή αίτια της προβληματικής κατάστασης στη χώρα.
Με τα χρόνια, αναφέρει τα BBC, οι ανεκδοτολογικές ιστορίες για χωριά με μεγάλο αριθμό καρκινοπαθών γίνονταν όλο και πιο συχνές, όπως και οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης.
Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη στο Πεκίνο και τα άλλα αστικά κέντρα που έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα ποσοστά αιθαλομίχλης, πολλές φορές σε επίπεδα πολύ πάνω από το επίπεδο συναγερμού.
(Πηγή in.gr 22 Φεβρουαρίου 2013)