Το Κινεζικό Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ είναι προ των πυλών και έρχεται η ώρα για την οικογενειακή επανένωση εδώ στην Κίνα. Ωστόσο, πολλοί εσωτερικοί μετανάστες που εργάζονται ως εργάτες και που πρόκειται να γυρίσουν στο σπίτι τους ακόμα αγωνίζονται για να πάρουν τους μισθούς που έπρεπε να τους είχαν ήδη καταβληθεί εδώ και πολλούς μήνες ή μερικές φορές ακόμα και χρόνια.
Για τους μετανάστες, το να πάρουν ό, τι τους ανήκει είναι μια σκληρή δουλειά. Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας εξέδωσε μια δικαστική απόφαση, που ορίζει ότι οι άνθρωποι που κακόβουλα καθυστερούν τους μισθούς των υπαλλήλων τους μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρή τιμωρία ακόμα και φυλάκιση 7 ετών.
Χρόνο με το χρόνο, η απογοήτευση είναι το μόνο αποτέλεσμα στο τέλος. Το να ζητούν τις νόμιμες αμοιβές τους δεν ήταν ποτέ εύκολο για τους Κινέζους εργάτες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο αριθμός των εσωτερικών μεταναστών εργατών που ζητούν οφειλόμενους μισθούς είναι σε άνοδο φέτος.
Ο Χε είναι ένας εργάτης οικοδομών. Ξανά, αυτό το έτος, αυτός και μερικοί άλλοι εσωτερικοί μετανάστες αποφάσισαν να επιστρέψουν στην επαρχία Χεμπέι για να ζητήσουν τους μισθούς τους που έπρεπε να τους είχαν καταβληθεί έξι χρόνια πριν. «Θέλω τα χρήματά μου. Θέλω να γυρίσω στο σπίτι. Δεν έχω πάρει ακόμα το μισθό μου από το 2007».
Το κτίριο που ο Χε και οι συνεργάτες του έχτισαν άρχισε να χρησιμοποιείται εδώ και δύο χρόνια. Αλλά ακόμα δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους. Οι μη καταβληθέντες μισθοί κυμαίνονται στις 10 χιλιάδες με 15 χιλιάδες γιουάν για τον καθένα από αυτούς. Έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια για να βρουν τον εργοδηγό της ομάδας κατασκευής που τους στρατολόγησε. Αλλά το αφεντικό που λέγεται Τζανγκ Σιαοτσουάν λέει ότι είναι επίσης ένα θύμα και ότι δεν έχει πληρωθεί. «Δεν έχω πραγματικά καμία λύση και δεν έχω ούτε τα χρήματα. Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για μένα όπως και εσείς. Δεν ξέρω τι να κάνω. Ζήτησα βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά κανείς δεν είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει.»
Μαζί πήγαν στον εργολάβο για να ζητήσουν τα χρήματα τους. Ωστόσο, ο εργολάβος τους είπε ότι ο υπεύθυνος του έργου τους οφείλει τα χρήματα, συνολικά 38 εκατ. γιουάν (6,1 εκατ. δολάρια). Επί του παρόντος, ο Χε και οι συνάδελφοί του κατευθύνονται στον προγραμματιστή του έργου στην επαρχία Χεμπέι, ελπίζοντας να ζητήσουν ακόμα και ένα μικρό μέρος των χρημάτων τους πίσω. Αλλά τι τους περιμένει φαίνεται ήδη ορισμένο.
Το παράδειγμα του Χε είναι μόνο μία από τις χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις στην Κίνα. Ο Λι Ντανπίνγκ είναι αναπληρωτής διευθυντής της Ομάδας Εποπτείας Εργασίας, που είναι ένα τμήμα υπεύθυνο για την εφαρμογή των εργασιακών νόμων. «Η καθυστέρηση της πληρωμής του μισθού για τους μετανάστες εργάτες εμφανίζεται σε ορισμένες μικρές επιχειρήσεις. Είναι κυρίως στους τομείς μεταποίησης, κατασκευής, σε κάποιες επιχειρήσεις βαριάς εργασίας, και σε κάποιες εταιρίες υπηρεσιών»
Απλήρωτοι μισθοί είναι πιο συνηθισμένοι στις κατασκευαστικές εταιρίες, όπου είναι και πιο δύσκολο να συλλεχθούν τα χρήματα. Σε μειονεκτική θέση, καθώς ανήκουν στην κατώτερη βαθμίδα εργασίας, οι εργάτες είναι οι πρώτοι που θυσιάζονται όταν τα αρχικά κατασκευαστικά έργα έχουν διαχωριστεί σε πολλές συμβάσεις.
Το υπουργείο Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κίνας και τα άλλα 11 σχετικά υπουργεία και τμήματα συναντήθηκαν πρόσφατα και συμφώνησαν να δοκιμάσουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να πάρουν τους μισθούς των μεταναστών εργατών πίσω πριν από το κινεζικό Φεστιβάλ της Άνοιξης και να προσπαθήσουν την αποφυγή της ίδιας κατάστασης στο μέλλον.
(πηγή http://greek.cri.cn/ 31-1-2013)