Η Κίνα θα καταργήσει το αμφιλεγόμενο σύστημα των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτήσει το πρώτο βήμα προς την εκπλήρωση των υποσχέσεων για μεταρρυθμίσεις που διατυπώθηκαν από το νέο αρχηγό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί τη μεταρρύθμιση του συστήματος «αναμόρφωσης μέσω της εργασίας» που ισχύει από τη δεκαετία του 1950 και δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία και άλλες υπηρεσίες να κρατούν ανθρώπους για διάστημα μέχρι τέσσερα χρόνια χωρίς να τους απαγγείλουν κατηγορίες.
«Η χρησιμοποίηση του συστήματος αναμόρφωσης μέσω της εργασίας θα καταργηθεί φέτος, μετά την έγκριση από τη Διαρκή Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV στον ιστότοπό του, επικαλούμενο τον νεοδιορισθέντα επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων Μενγκ Τζιανζού.
Ο ιστότοπος του ειδησεογραφικού περιοδικού Caixin μετέδωσε επίσης τα σχόλια του Μενγκ, τα οποία έγιναν στη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.
Ο Μενγκ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων, που επιβλέπει την πολιτική περί νόμου και τάξης, μετά το 18ο Συνέδριο του ΚΚΚ που διεξήχθη το Νοέμβριο.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, www.naftemporiki.gr   7-1-2013)