Σύμβολο του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της χώρας το πρώτο αεροπλανοφόρο της
του Edward Wong/ The New York Times
Ο κινεζικός στρατός προσγείωσε -πριν από μία εβδομάδα- επιτυχώς ένα μαχητικό αεροσκάφος στο Liaoning, το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, σύμφωνα με αναφορά του επίσημου κινεζικού πρακτορείου Σινχουά.
Η κινεζική τηλεόραση έδειξε ένα βίντεο του μαχητικού J-15 να προσγειώνεται στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, το οποίο τέθηκε σε ενεργό υπηρεσία τον Σεπτέμβριο, ύστερα από χρόνια κατασκευαστικών εργασιών. Πολλοί Κινέζοι και ξένοι θεωρούν ότι το Liaoning αποτελεί σύμβολο του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας και της επιθυμίας της να επεκτείνει τη μαχητική της ικανότητα. Ωστόσο, για ένα διάστημα, το αεροπλανοφόρο δεν θα είναι ετοιμοπόλεμο και σύμφωνα με ξένους αναλυτές, οι δυνατότητες και ο προϋπολογισμός του στρατού της Κίνας θα εξακολουθήσουν να υπολείπονται των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου αντιπάλου της, για την επιρροή στον δυτικό Ειρηνικό.
Η Κίνα αγόρασε το αεροπλανοφόρο πριν από χρόνια από την Ουκρανία και ύστερα από μια σειρά «νηολογικών και τεχνολογικών δοκιμών» εντάχθηκε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, το ναυτικό του οποίου εκσυγχρονίζεται πιο γρήγορα απ’ οποιονδήποτε άλλον στρατιωτικό τομέα κι έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πάνω από εκατό εκπαιδευτικές και δοκιμαστικές ασκήσεις.
Το μαχητικό J-15 σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Κίνα και είναι «το πρώτης γενιάς πολλαπλών χρήσεων μαχητικό». Μπορεί να μεταφέρει ναυτικούς πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, καθώς και βόμβες ακριβείας. Το μαχητικό είναι, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, ισοδύναμο με το ρωσικό Su-33 και το αμερικανικό F-18.
Συζητείται πολύ καιρό ότι η Κίνα έχει περισσότερα αεροπλανοφόρα υπό κατασκευή στα περίχωρα της Σαγκάης, αλλά αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ενα ναυτικό χρειάζεται τουλάχιστον τρία αεροπλανοφόρα, για να έχει συνεχή παρουσία στη θάλασσα, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Επί χρόνια, η απειλή εχθροπραξιών στα Στενά της Ταϊβάν καθοδηγούσε μεγάλο μέρος των εκσυγχρονιστικών σχεδίων του κινεζικού ναυτικού, αλλά οι Κινέζοι επικεντρώνονται πλέον και στην αυξανόμενη ένταση με τις γειτονικές χώρες για εδαφικές διαφορές. Τέτοιες υπάρχουν με το Τόκιο, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε πετρέλαιο και αέριο, αλλά και αλιεία.
Ο Σι Tζινπίνγκ, ο νέος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος και πολιτικός ηγέτης του στρατού, έκανε πρόσφατα την πρώτη του προαγωγή, στο γενικό επιτελείο στρατού. Η προαγωγή μπορεί να είναι δείγμα ότι ο κ. Σι κινείται γρήγορα προκειμένου να οικοδομήσει μια βάση υποστήριξης στο εσωτερικό του στρατού.
(ελληνική μετάφραση H KAΘHMEPINH 02-12-12)