Βίαιες διαδηλώσεις από Κινέζους, κλείνουν εργοστάσια οι Iάπωνες
AFP, A.P.
Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Τόκιο και το Πεκίνο για τις διαφιλονικούμενες βραχονησίδες στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας προκαλεί έντονες ανησυχίες διεθνώς για τις δυνητικές επιπτώσεις από την επαπειλούμενη σύγκρουση μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης οικονομικής δύναμης του πλανήτη.
Δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι κατέβηκαν χθες σε αντι- ιαπωνικές διαδηλώσεις, σε πολλές πόλεις της χώρας, με αφορμή την επέτειο του «επεισοδίου του Μούκντεν», που πυροδότησε την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα, το 1938. Στο Πεκίνο, οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του Μάο Τσετούνγκ και πλακάτ με συνθήματα «σκοτώστε τα γιαπωνέζικα σκυλιά», ενώ κάποιοι από αυτούς εκσφενδόνισαν μπουκάλια με νερό εναντίον της ιαπωνικής πρεσβείας. Παρόμοιες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε περισσότερες από 100 πόλεις της Κίνας.
Μήλον της Εριδος στο νέο γύρο της σινοϊαπωνικής αντιπαράθεσης αποτελούν οι ακατοίκητες, αλλά ιδιαίτερου οικονομικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος βραχονησίδες που ονομάζονται Ντιαογιού στην Κίνα και Σενκάκου στην Ιαπωνία. Η αφορμή δόθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την εξαγορά τριών εκ των βραχονησίδων από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους, δηλαδή την ντε φάκτο εθνικοποίησή τους - μια κίνηση που ερμηνεύθηκε ως επιθετική ενέργεια από το Πεκίνο. Ανάλογη στάση εναντίον της Ιαπωνίας υιοθετεί και η Ταϊβάν, η οποία επίσης διεκδικεί τις βραχονησίδες.
Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα φορτίσθηκε περαιτέρω χθες, καθώς Γιαπωνέζοι ακτιβιστές αποβιβάστηκαν σε μία εκ των νησίδων. Το Πεκίνο χαρακτήρισε «πρόκληση» αυτή την ενέργεια, διαμαρτυρήθηκε επίσημα στο Τόκιο και επιφυλάχθηκε για τα περαιτέρω μέτρα που θα λάβει. Από την πλευρά της, η Ιαπωνία κατήγγειλε ότι τρία κινεζικά, αναγνωριστικά πλοία εισήλθαν στον θαλάσσιο χώρο της, στην περιοχή των νησίδων. Πάντως, τα κινεζικά πλοία είχαν αποχωρήσει από την περιοχή πριν από τη δύση του ηλίου.
Οι αντι-ιαπωνικές εκδηλώσεις σε πολλές κινεζικές πόλεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις απέκτησαν βίαιο χαρακτήρα, ανάγκασαν εκατοντάδες ιαπωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να αναστείλουν προσωρινά ή να μειώσουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες Honda, Nissaκαι Toyota, όπως και οι εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών Canoκαι Panasonic. Χθες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα απηύθυνε έκκληση στις κινεζικές αρχές να προστατέψουν τους Γιαπωνέζους πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Κίνα.
Παρά την ιστορική τους αντιπαλότητα, οι δύο γίγαντες της Απω Ανατολής διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις, με το διμερές εμπόριο να φτάνει τα 165 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2012. Ενδεχόμενη ρήξη μεταξύ των δύο χωρών θα επέφερε σοβαρή αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, που αγωνίζεται ακόμη να ξεφύγει από την επώδυνη ύφεση.
Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έστειλε τον υπουργό Αμυνας Λίον Πενάτα σε Τόκιο και Πεκίνο σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα. Χθες, ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα με τον Κινέζο ομόλογό του Λιανγκ Γκουανγκλί και συνέστησε «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές». Ωστόσο, ο Λιανγκ επέμεινε ότι οι βραχονησίδες αποτελούν αναφαίρετο τμήμα του κινεζικού εθνικού χώρου, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει «περαιτέρω δράση» για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα, αν και προσέθεσε ότι διατηρεί ελπίδες για «ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων».
Συμφωνία
Προηγουμένως, ο Πανέτα είχε επισκεφθεί το Τόκιο, όπου συμφώνησε με τον Ιάπωνα υπουργό Αμυνας Σατόσι Μοριμότο να εγκατασταθεί και δεύτερη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ επί ιαπωνικού εδάφους. Αν και η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι στόχος αυτών των εγκαταστάσεων θα είναι η προστασία της Ιαπωνίας και των αμερικανικών στρατευμάτων που αυτή φιλοξενεί από ενδεχόμενη επίθεση της Βόρειας Κορέας, η Κίνα θορυβήθηκε από τη νέα επίδειξη δύναμης της Αμερικής στην περιοχή, θεωρώντας ότι στρέφεται εναντίον της. Είχαν προηγηθεί η νέα συμφωνία πώλησης αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, η δημιουργία νέας ναυτικής βάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αυστραλία και η συμφωνία για αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες - ενέργειες που δημιούργησαν στο Πεκίνο την αίσθηση της εντεινόμενης περικύκλωσης.
(http://news.kathimerini.gr 19-09-2012)