Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές των κινεζικών προϊόντων, έχει πλήξει σημαντικά την Κίνα.
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της πολυπληθέστερης ασιατικής χώρας έχει υποστεί επιβράδυνση και το χρηματιστήριό της βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τριάμισι χρόνια.
Ο Τζιαμπάο δεν παρέλειψε χθες να εκφράσει την ανησυχία του για την κρίση στην ευρωζώνη: «Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών έχουν όλο και σοβαρότερες επιπτώσεις στον κόσμο. Η Κίνα και η Γερμανία, ως μεγάλες οικονομίες και στρατηγικοί εταίροι, οφείλουν να ενισχύσουν τη διεθνή εμπιστοσύνη και να αντιμετωπίσουν μαζί τα προβλήματα», δήλωσε χθες κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.
Πάντως υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο επικεφαλής του κινεζικού επενδυτικού κεφαλαίου China Investment Corp, που διαχειρίζεται 410 δισ. δολάρια, Λιου Τζιβέι, είχε απορρίψει το αίτημα της Γερμανίας για αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων από το Πεκίνο εκφράζοντας την πρόθεση να επενδύσει σε υποδομές, βιομηχανίες και περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης.
Και η «Λαϊκή Ημερησία», η εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, είχε τονίσει τότε ότι η Κίνα δεν έχει την πρόθεση να «αγοράσει» την υπερχρεωμένη Ευρώπη.

(ethnos.gr, 31/8/2012)