ΠΕΚΙΝΟ. Σε ακραίους ισλαμιστές επιρρίπτει η κινεζική κυβέρνηση την ευθύνη για την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι, στην περιοχή Τσινγιάνγκ στα δυτικά της χώρας. Το περιστατικό που συνέβη στην πόλη Κασγκάρ, την περασμένη Κυριακή, είναι το πιο πρόσφατο βίαιο συμβάν στην περιοχή όπου κυριαρχούν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι, οι οποίοι αντιδρούν στους Κινέζους Χαν, καθώς και στους θρησκευτικούς και πολιτικούς ελέγχους που επιβάλλει το Πεκίνο. Λίγο πριν από την αιματηρή επίθεση, στην πόλη είχαν σημειωθεί και δύο μικρές εκρήξεις. Οι δράστες της επίθεσης, τους οποίους συνέλαβαν οι κινεζικές αρχές, ομολόγησαν ότι οι επικεφαλής της ομάδας τους, είχαν προηγουμένως μεταβεί στο Πακιστάν, όπου είχαν προσχωρήσει στο «Ισλαμιστικό κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν», και είχαν εκπαιδευτεί στην κατασκευή βομβών και εκρηκτικών.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχούα, δυνάμεις της αστυνομίας άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και συνέλαβαν άλλους τέσσερις. Οι φερόμενοι ως δράστες είχαν επιτεθεί σε εστιατόριο στο οποίο είχαν βάλει φωτιά αφότου είχαν σκοτώσει τον ιδιοκτήτη και έναν σερβιτόρο και κατόπιν σκότωσαν στον δρόμο, τέσσερις ακόμη ανθρώπους. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα Global Times, όλοι οι ύποπτοι για την επίθεση είναι Ουιγούροι.
Το αιματηρό περιστατικό αποτελεί δοκιμασία για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και για τον έλεγχο που ασκεί στην περιοχή Τσινγιάνγκ όπου Ουιγούροι και Κινέζοι Χαν αντιμετωπίζουν αλλήλους με δυσπιστία.
Το Πεκίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι επαναστάσεις οι οποίες εκδηλώνονται εδώ και μήνες στον αραβικό κόσμο, να εμπνεύσουν κινήματα αμφισβήτησης της εξουσίας στην Κίνα.
«Το συγκεκριμένο συμβάν καταδεικνύει το πόσο τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή, καθώς και την πόλωση μεταξύ των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων», τονίζει ο Αμερικανός Νίκολας Μπέκελιν, ερευνητής περί τα κινεζικά ζητήματα, στην οργάνωση Human Rights Watch. «Υπάρχει καταπιεσμένη οργή για την πολιτική του Πεκίνου στη πόλη Κασγκάρ», προσθέτει, αναφερόμενος στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα για την κατεδάφιση κατοικιών σε παραδοσιακές συνοικίες Ουιγούρων στην πόλη των 600.000 κατοίκων και την ανέγερσή τους σε περιοχές με εντονότερο κινεζικό έλεγχο.
Ο ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος στην Τσινγιάνγκ, ο Ζανγκ Σουνξιάν, ανακοίνωσε μέτρα με τον στόχο την πάταξη του θρησκευτικού εξτρεμισμού και δεσμεύτηκε για την επιβολή αυστηρών ποινών στους δράστες των επιθέσεων.
(H KAΘHMEPINH Hμερομηνία δημοσίευσης: 02-08-11)