Ενα χάλκινο άγαλμα του Κομφούκιου, ύψους 8 μέτρων, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην πλατεία Τιενανμέν, έξω από το νεότευκτο Ιστορικό Μουσείο της Κίνας και πολύ κοντά στο μεγάλο πορτρέτο του Μάο, που δεσπόζει στην είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης!
Ετσι επιβεβαιώθηκε η στροφή της «μετα-κομμουνιστικής» Κίνας στις εθνικές ρίζες, που δένει γάντι με την ιδεολογική προπαγάνδα της «αρμονικής κοινωνίας» του σημερινού προέδρου Χου Τζιντάο. Αποκηρυγμένος από τον Μάο Τσετούνγκ στα χρόνια της Πολιτιστικής Επανάστασης, ο εθνικός φιλόσοφος της Κίνας (550-479 π.Χ.) ξανάρθε σιγά σιγά στη μόδα. Οχι μόνο ως εθνικό, αλλά και? θρησκευτικό σύμβολο. Τελετή
Το 2009 οπαδοί του Κομφούκιου πραγματοποίησαν θρησκευτική τελετή σε παλαιό ναό του Πεκίνου, που έχει μετατραπεί σε μουσείο, ενώ πρόσφατα χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Κουφού, στην επαρχία Σαντόνγκ, συγκέντρωσαν υπογραφές κατά της ανέγερσης προτεσταντικής εκκλησίας, 3 χιλιόμετρα από τη γενέθλια πόλη του φιλοσόφου. «Πρόκειται για ιεροσυλία.
Αν είναι έτσι, τότε να φτιάξουμε ναούς του Κομφούκιου στη Μέκκα ή στο Βατικανό!», είπαν κάποιοι θερμόαιμοι. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον Κομφούκιο ως σύμβολο της ήπιας οικονομικής ισχύος με την οποία η Κίνα προσπαθεί να «κατακτήσει» τον πλανήτη, δίνοντας το όνομά του σε πάνω από 300 πολιτιστικά ινστιτούτα σε 78 χώρες.

(πηγή εφημερίδα Εθνος 14/1/2011 )