«Ο Μεγάλος Μαύρος Βράχος δεν κινήθηκε, ο Δεύτερος Μαύρος Βράχος μόνο σάλεψε, ο Τρίτος Μαύρος Βράχος πήγε στη γέφυρα Λου Γκόου» (1). Αυτή είναι άλλη μια ιστορία για το πώς ο Λιού Μπογουέν έχτισε το Πεκίνο. Οι ντόπιοι λένε ότι «δημιούργησε» το Πεκίνο, ωστόσο εμείς λέμε ότι «έχτισε» την πόλη. Όλα αυτά όμως τι σχέση έχουν με το Μαύρο Βράχο; Άλλος ένας μύθος μας το εξηγεί.
Αφού ο Λιού Μπογουέν και ο Γιάο Γκουάνγκ -σιάο πέτυχαν να κάνουν ένα σχέδιο του Πεκίνου, ο Γιάο, όντας στενόμυαλος χολώθηκε και πήγε να γίνει μοναχός -και γι’ αυτό μπορούμε να τον παραβλέψουμε. Ο Πρώτος Σύμβουλος Λιού ήταν ένας σοφός άνδρας. Ήταν αποφασισμένος να χτίσει το Πεκίνο όπως μια πόλη του Νέτζα με τα Οκτώ χέρια. Σκέφθηκε: «Μπορώ να το κάνω, είναι σίγουρο -όμως έτσι θα κρατήσω μακριά τους μοχθηρούς Δράκος σ’ αυτή την έρημο της Πικρής Θάλασσας;» Αυτό προβλημάτισε τον οξυδερκή σύμβουλο. Αφού για δύο μέρες σκέφθηκε το πρόβλημα έμαθε ότι στο βουνό Σανγκ-φάνγκ στην επαρχία Φαγκ-σάν υπήρχαν τρεις μεγάλοι μαύροι βράχοι που είχαν καταφέρει να γίνουν άγιοι, ο ένας για δέκα χιλιάδες χρόνια, ο δεύτερος για πέντε χιλιάδες χρόνια και ο τρίτος για χίλια χρόνια : αυτοί λοιπόν θα ήταν ικανοί να καθυποτάξουν δράκους και τίγρεις. Σκέφθηκε: «Αν καταφέρω να έχω έναν από αυτούς τους βράχους με τις θεϊκές δυνάμεις, σίγουρα θα μπορέσω να κρατήσω μακριά τους δράκους. Αν μπορέσω να έχω αυτό το Μεγάλο Μαύρο Βράχο που έχει κερδίσει την αγιοσύνη για δέκα χιλιάδες χρόνια, οι δράκοι της Ερήμου της Πικρής Θάλασσας ποτέ δεν θα μπορέσουν πάλι να ρημάξουν ή να επανεμφανιστούν δριμύτεροι. Όμως πως μπορείς να μεταφέρεις ένα τόσο βαρύ βράχο και με τέτοιες θεϊκές δυνάμεις στο Πεκίνο; Πρέπει να βρω κάποιο τρόπο να συνδυάσω την ευφυΐα με τη πειθώ της δύναμης.
Πριν πω ποιες μεθόδους χρησιμοποίησε, θα έπρεπε να πω ότι τα τρία αδέλφια, ο Μεγάλος Μαύρος Βράχος, ο Δεύτερος Μαύρος Βράχος και ο Τρίτος Μαύρος Βράχος στο βουνό Σανγκ-φάνγκ ήξεραν τις ραδιουργίες του Λιού Μπογουέν.
Ο Τρίτος Μαύρος Βράχος είπε «Ποίος θέλει να πάει; Εδώ είμαι μια χαρά».
Ο Δεύτερος Μαύρος Βράχος είπε «Ούτε εγώ πάω. Δεν δέχομαι τις διαταγές του Λιού Μπογουέν με τη γαμψή μύτη».
Ο Τρίτος Μαύρος Βράχος είπε: «Ποίος θέλει να πάει; Φοβάμαι μόνο ότι αυτός με τη γαμψή μύτη θα χρησιμοποιήσει με τη βία να μας αναγκάσει».
«Ας προσπαθήσει», γρύλισε ο Μεγάλος Μαύρος Βράχος.
Ο Λιού Μπογουέν έχοντας αποφασίσει να μετακινήσει τους τρεις ιερούς βράχους αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δύο μεθόδους. Κατά αρχάς, θα προετοίμαζε θυμίαμα και προσφορές και έχοντας μαζί του μια επίσημη ακολουθία, θα προσκαλούσε τους τρεις ιερούς βράχους με μεγάλη μεγαλοπρέπεια και τελετουργικό τρόπο. Αν αυτό αποτύγχανε θα είχε ένα άλλο κόλπο κρυμμένο στο μανίκι. Στις ραφές από τα μανίκια του θα είχε κρυμμένα στρατεύματα από τον Ουρανό για να τρομάξει έτσι το Μεγάλο Μαύρο Βράχο, το Δεύτερο Μαύρο Βράχο και τον Τρίτο Μαύρο Βράχο να κατεβούν ήσυχα από το λόφο.
Αφού έκανε αυτές τις προετοιμασίες ο Λιού Μπογουέν πήγε μαζί με μια μεγαλοπρεπή ακολουθία για να προσκαλέσει τους τρεις ιερούς βράχους να έρθουν στην πόλη. Πήγαν νοτιοδυτικά από το Πεκίνο, διέσχισαν το αβαθή πέρασμα του Λου Γκόου και πήγαν κατευθείαν στο βουνό Σανγκ-φάνγκ. Όταν έφθασαν στους πρόποδες, ο Λιού Μπογουέν έπαψε να κορδώνεται σαν Πρώτος Σύμβουλος και πήγε με κάθε ταπεινότητα στους τρεις ιερούς βράχους. Αφού άναψε το θυμίαμα και παρουσίασε τις προσφορές του είπε με την μεγαλύτερη δυνατή ευλάβεια: «Αξιοσέβαστοι Ιεροί Βράχοι, σύμφωνα με το αυτοκρατορικό διάταγμα, εγώ ο Λιού Μπογουέν ήρθα να σας ικετεύσω να τιμήσετε το Πεκίνο με την παρουσία σας. Ο Αυτοκράτορας θα απονείμει στον καθένα σας τον τίτλο του Διοικητή της Αυτοκρατορίας!».
Ο Μεγάλος Μαύρος Βράχος έμεινε εκεί ήσυχα και δεν κινήθηκε. Βλέποντας τον ο Δεύτερος Μαύρος Βράχος και ο Τρίτος Μαύρο Βράχος σκέφθηκαν: «Αφού δεν κινήθηκε ο Μεγάλος Αδελφός δεν θα κουνηθούμε ούτε εμείς».
Όταν ο Λιού Μπογουέν είδε ότι το θυμίαμα και οι προσφορές δεν πέτυχαν το σκοπό τους, ότι οι βράχοι τον περιφρονούσαν και έτσι αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του. Ψιθύρισε στα στρατεύματα του Ουρανού που ήταν στο μανίκι του: «Θα σας βάλω σε κόπο για να οδηγήσουμε αυτούς τους τρεις κατεργάρικους βράχους στο Πεκίνο. Ο Αυτοκράτορας σίγουρα θα σας απονείμει τίτλους ευγενείας».
Βγάζοντας μια κραυγή συγκατάνευσης, τα στρατεύματα του Ουρανού βγήκαν από τις ραφές των μανικιών, κραδαίνοντας σπαθιά, ακόντια και πέλεκες. Περικύκλωσαν τους τρεις ιερούς βράχους και φώναξαν: «Γρήγορα πηγαίνετε στο Πεκίνο!»
Και πάλι ο Μεγάλος Μαύρος Βράχος έμεινε ακίνητος. Ο Δεύτερος Μαύρος Βράχος φοβήθηκε και σάλεψε. Ο Τρίτος Μαύρος Βράχος αδύναμος να αντισταθεί σ’ αυτήν την επίδειξη δύναμη, αναγκάστηκε να αφήσει τους δύο μεγαλύτερους αδελφούς του και να κατεβεί κάτω από το λόφο. Ο Λιού Μπογουέν είδε ότι δεν μπορούσε να μετακινήσει το Μεγάλο Μαύρο Βράχο και το Δεύτερο Μαύρο Βράχο. Τουλάχιστον όμως έτσι είχε τον Τρίτο Μαύρο Βράχο για να αποδείξει ότι είχε εκτελέσει το αυτοκρατορικό διάταγμα και έτσι κατέβηκε από το βουνό μαζί με τους ακόλουθους του για να οδηγήσει το Τρίτο Μαύρο Βράχο στο Πεκίνο.
Ειρήσθω εν παρόδω, όταν ο Λιού Μπογουέν είχε περάσει από το πέρασμα του ποταμού Λου Γκόου, ο Βασιλιάς Δράκος είχε ακούσει για αυτό του το σχέδιο από τον Πρίγκιπα Δράκο, τον γιο του Βασιλιά Δράκου της Ερήμου της Πικρής Θάλασσας. Είχαν συζητήσει πώς να σταματήσουν τον Τρίτο Μαύρο Βράχο στο δρόμο του για το Πεκίνο. Αποφάσισαν λοιπόν να χτίσουν στο πέρασμα του ποταμού μια πόλη Σκορπιό, έτσι ώστε όταν ο Λιού Μπογουέν οδηγούσε τον Τρίτο Μαύρο Βράχο εκεί ο σκορπιός να τον τσιμπούσε και να τον σταματούσε για να προχωρήσει περισσότερο. Πρώτα έχτισαν την ουρά του σκορπιού στην γέφυρα Λου Γκόου που την τελείωσαν σε μια νύχτα. Μετά έχτισαν το σώμα του, στην πόλη Φέι, ανατολικά της γέφυρας με τα δύο πηγάδια έξω από την ανατολική πύλη ως τα μάτια του σκορπιού. Λίγο ανατολικότερα βρισκόταν δύο λοφίσκοι, ο ένας στο βορά και ένας στο νότο, και αυτοί ήταν οι δυο μπροστινές δαγκάνες του σκορπιού. Πριν καλά -καλά τελειώσει αυτή η πόλη Σκορπιός, ο Λιού Μπογουέν πέρασε οδηγώντας το Τρίτο Μαύρο Βράχο.
Οι ακόλουθοί του τού ανέφεραν: «Σύμβουλε όταν περάσαμε από δω δεν υπήρχε γέφυρα στο πέρασμα του ποταμού Λου Γκόου. Τώρα όχι μόνο υπάρχει μια μακριά πέτρινη γέφυρα, αλλά επιπλέον υπάρχει και μια πόλη στα ανατολικά. Παρακαλώ, κοιτάξετε κύριε».
Ο Λιού Μπογουέν τον άκουσε και ανήσυχος σπιρούνισε το άλογο του προς τη γέφυρα για να την επιθεωρήσει. Αντιλήφθηκε ότι αυτή η πόλη Σκορπιός θα προσπαθούσε να εμποδίσει τον Τρίτο Μαύρο Βράχο από το να φθάσει στο Πεκίνο. Παρόλα αυτά, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από το να προχωρήσει.
Ατάραχος είπε: «Δεν πειράζει ας διασχίσουμε τη γέφυρα μας».
Οδήγησε πάλι τον Τρίτο Μαύρο Βράχο. Όμως ο Τρίτος Μαύρος Βράχος κοκάλωσε στη δυτική άκρη της γέφυρας. Τότε ο Λιού Μπογουέν με μυστικότητα διέταξε τα στρατεύματα του Ουρανού να σπρώξουν τον Βράχο και του είπε: «Γρήγορα Τρίτε Διοικητά μόλις περάσουμε το ποτάμι θα φθάσουμε στο Πεκίνο. Ο Αυτοκράτορας θα σου απονείμει ένα τίτλο ευγενείας».
Τότε ο Τρίτος Μαύρος Βράχος τσουλώντας αργά και άτσαλα πέρασε τη γέφυρα Λου Γκόου. Ο Λιού Μπογουέν αποφάσισε να μην περάσει μέσα από την πόλη, πάνω από την πλάτη του σκορπιού, γιατί ήταν πολύ επικίνδυνο. Έτσι παρέκαμψε την πόλη από τα νότια , οδηγώντας τον βράχο μακριά από την ουρά του σκορπιού για να μην τσιμπηθεί θανάσιμα ο Τρίτος Μαύρος Βράχος. Παρόλα αυτά, ξαφνικά η ουρά του σκορπιού συστράφηκε και τσίμπησε τον Τρίτο Μαύρο Βράχο. Αυτός δεν μπορούσε πλέον να κουνηθεί.
Ο Λιού Μπογουέν αναστενάζοντας είπε: «Να πάρει η οργή! Το Πεκίνο ίσως δεν πλημμυρίσει, όμως είναι απολύτως σίγουρο ότι και οι δύο όχθες στο πέρασμα του ποταμού Λου γκόου θα πλημμυρίσουν». Έπρεπε λοιπόν να σκεφθεί έναν άλλο τρόπο για να τιθασεύσει αυτούς τους μοχθηρούς δράκους.
Από τότε αυτός ο μαύρος βράχος υπάρχει νότια της πόλης Φέι και οι ντόπιοι αφηγούνται αυτή την ιστορία για να περιγράψουν πως «Ο Μεγάλος Μαύρος Βράχος δεν κινήθηκε, ο Δεύτερος Μαύρος Βράχος μόνο σάλεψε, ο Τρίτος Μαύρος Βράχος πήγε στη γέφυρα Λου Γκόου».
(από την έκδοση Beijing Legends, Jin Shoushen, Foreign Language Press- Panda Books, Πεκίνο 2005. Απόδοση από τα αγγλικά Δημήτρης Μπάμπας)
1 Η κατασκευή της γέφυρας Λου Γκόου (卢沟桥/ Lúgōu Qiáo), που ορισμένες φορές λέγεται και γέφυρα του Μάρκο Πόλο, ξεκίνησε το 1187 επί της δυναστείας των Τζιν. Τα πέτρινα λιοντάρια στα παραπέτα της γέφυρας προστέθηκαν το 1444 επί της δυναστείας των Μινγκ, Η πόλη Φέι στα ανατολικά της γέφυρας χτίστηκε το 1640 (σ.τ.σ.). Η γέφυρα βρίσκεται στο νοτιοανατολικά του Πεκίνου σε απόσταση 15 χιλιομέτρων. Έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία γιατί σ’ αυτό το σημείο ξεκίνησε η εισβολή των Ιαπώνων το 1937 (σ.τ.ε.).