της Τζιν Σενγκ-χουά

Έχω μια φίλη που στις επικράτειες του έρωτα περιπλανιόταν. Στο τέλος κουράστηκε και αφού τα συναισθήματά της έβαλε σε τάξη, ήσυχα και διακριτικά αποσύρθηκε στην βιβλιοθήκη της. Εκεί ολημερίς με τα βιβλία ασχολιόταν.
Δεν άκουσα ξανά από αυτήν τους αναστεναγμούς του έρωτα. Η καρδιά της ημέρεψε, ήταν σαν να φωτίστηκε: το σύμπαν όλο μια απέραντη γαληνή.
Χαρά, οργή, ηδονή και θλίψη: όταν απ’ τον άλλο εξαρτιέσαι είναι επικίνδυνο. Είσαι ευτυχισμένη επειδή και ο άλλος είναι ευτυχισμένος, είσαι νευρική γιατί ο άλλος είναι θυμωμένος. Χάνεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου. Τι νόημα έχουν όλα;
Με τα βιβλία τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει.
Η επιλογή ενός βιβλίου είναι πολύ πιο απλή σε σχέση με την επιλογή ενός φίλου. Μπορείς στα λόγια να μην είσαι καλή και τις κοινωνικότητες να απεχθάνεσαι, όμως μέσα στα βιβλία μπορείς με άνεση να τριγυρνάς.
Κάποια μπορείς προσεκτικά να τα διαβάζεις, άλλα γρήγορα και πρόχειρα. Κανένας δεν θα σε πει «παράξενη», επειδή στα αισθήματα είσαι άστατη. Κανένας δεν θα απαιτεί από σένα να τού δοθείς ολοκληρωτικά. Μπορείς το ένα βιβλίο να το αλλάξεις με κάποιο άλλο. Αυτό που σου αρέσει, το διαβάζεις συνεχώς. Το βιβλίο που δεν αντέχεις μπορείς χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα να το παρατήσεις. Κανένας δεν πρόκειται να στεναχωρηθεί ή να απογοητευθεί.
Ενώ όμως οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι τόσο περίπλοκες και δύσκολες, οι «αναγνωστικές» πως είναι; Λίγο χρόνο μόνο αρκεί να αφιερώσεις στη μελέτη, για να αποκτήσεις βαθιά γνώση.
Είσαι κλεισμένη μέσα σε τέσσερις τοίχους και στα χέρια κρατάς ένα βιβλίο, όμως ο νους σου στις τέσσερις γωνιές της γης ταξιδεύει: με τον Λαοτζί (1) και τον Τζουανγκζί (2) συζητάς εγκάρδια, και με τον Πλάτωνα συνομιλείς. Όταν είσαι θλιμμένη ο Κιτς και ο Σέλεϊ στίχους σού ψιθυρίζουν στο αυτί. Ο Μπαλζάκ μόνο για σένα αφηγείται ιστορίες από την «Ανθρώπινη Κωμωδία». Υπάρχει ακόμα ο Λι Μπάι (3), ο Ντου Φου (4), ο Όσκαρ Γουάϊλντ, ο Σέξπιρ … αμέτρητοι ταλαντούχοι φίλοι που περιμένουν απλώς από σένα να τους καλέσεις για να έρθουν.
Αν δεν καταφέρνεις να βρεις φίλο γιατί δεν ψάχνεις να βρεις ένα βιβλίο;

(1) Λαό Τσε (ή Λαοτζί) (604 π.Χ.-531 π.Χ.). Φιλόσοφος, ο ιδρυτής του Ταοϊσμού. Συγγραφέας του κλασικού βιβλίου Τάο Τε Τσινγκ.
(2) Τσουάνγκ-τσε (ή Τζουανγκζί) (369 π.Χ.- 286 π.Χ.) ταοϊστής φιλόσοφος.
(3) Λι Μπάι (701-762 μ.Χ.) ποιητής της δυναστείας των Τανγκ.
(4) Ντου Φου (712-770 μ.Χ.) ποιητής της δυναστείας των Τανγκ.

(*) Τζιν Σενγκ-χουά/ Jin Shenghua. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στο τμήμα Μετάφρασης.

(Απόδοση από τα κινέζικα Δημήτρης Μπάμπας)


书与人
金圣华
有朋友在情场上轰轰烈烈地驰骋了一阵,终于累了,最后,收拾情心,悄悄退回书斋之中,终日与书本为伍。
再不听到他唉声叹气,只觉得他心情平和,仿佛一切都豁然开朗,天地广阔了许多。
把自己的喜怒哀乐,完全寄托在另外一个人身上,原是一件十分危险的事。对方喜则自己心花怒放,对方怒则自己心惊胆颤,对方的一笑一颦,完全控制着自己的情绪起落,这又何苦呢?
面对书本,则完全没有这种麻烦。
择书比择友简单得多,不擅辞令,厌恶应酬的人,可以自由地徜徉于书林之中,游目四顾,俯拾皆友。
看书,可以博览,可以细嚼,没有人会怪你喜新厌旧,也没有人要求你从一而终。你大可以从一本书换到另一本。喜爱的书,不妨一读再读;不耐看的书,又可随手抛下,谁也不会因此而伤心失望。人际关系,错综复杂,那ǒ书际关系ō呢?只要花点时间去了解,再高深的学问也弄得明白。
手持一书,吟哦于四壁之中,神游于四海之外,既可以与老庄谈心,又可以跟柏拉图对话。心情烦闷时,济慈、雪莱在你耳畔喁喁私谈,巴尔扎克为你搬演《人间喜剧》,还有李白、杜甫、莎士比亚一大堆才华横溢的朋友等着你呼唤前来。
找不到朋友时,为什么不翻翻书?