(Ιστορίες της Κίνας)

«Μ’ αρέσουν τα λουλούδια και γι’ αυτό μ’ αρέσει να καλλιεργώ λουλούδια. Όμως δεν είμαι ένας καλλιτέχνης κηπουρός -δεν έχω χρόνο να βελτιώσω την τέχνη της καλλιέργειας λουλουδιών. Αντιμετωπίζω την καλλιέργεια των λουλουδιών σαν ένα είδος απόλαυσης. Αν και τα λουλούδια που καλλιεργώ δεν είναι λίγα, ωστόσο δεν έχω κάποια σπάνια λουλούδια. Όταν τα λουλούδια που καλλιεργώ ανθίζουν τότε είμαι ευτυχισμένος. Τα σπάνια λουλούδια δεν καλλιεργούνται εύκολα. Αν δεις μια γλάστρα με σπάνια να αρρωσταίνει, τότε η καρδιά σου υποφέρει. Και γι’ αυτό μέσα στον μικρό κήπο, υπάρχουν καλά τακτοποιημένα τόσα πολλά λουλούδια, τα οποία όλα είναι απ’ αυτά που καλλιεργούνται εύκολα. Φυσικά πρέπει κάθε μέρα να τα φροντίζω. Πρέπει σαν να είναι ένας φίλος να τα προσέχω, να κατανοώ τις συνθήκες ζωής τους. Διαφορετικά, αυτά μπορούν να πεθάνουν. Με τη βοήθεια τους έμαθα πώς να τα καλλιεργώ. Τώρα, μέσα στον μικρό μου κήπο τα λουλούδια είναι όλο και πιο πολλά, και αυτό πραγματικά κάνει κάποιον να είναι ευτυχισμένος.
Η υγεία μου δεν είναι πολύ καλή. Τα λουλούδια χρειάζονται τη φροντίδα μου. Το αν μ’ ευχαριστούν γι’ αυτό δεν το γνωρίζω. Εγώ, όμως, τα ευγνωμονώ. Όταν είμαι κουρασμένος από τη δουλειά πάω στον κήπο και τα δω, να τα ποτίσω, και να κλαδέψω τις γλάστρες. Ύστερα επιστρέφω στη δουλειά. Κάθε μέρα θα κάνω -αυτή είναι η καλή μου συνήθεια που κάνει καλό στην υγειά μου. Θεωρώ ότι αυτή η συνήθεια είναι ακόμα καλύτερη και από το να πάρω ένα φάρμακο.
Όταν τα λουλούδια ανθίζουν, οι φίλοι έρχονται να με δουν. Μαζί πάμε στον μικρό κήπο να θαυμάσουμε τα λουλούδια, να δούμε τα καταπράσινα φύλλα τους, τα κατακόκκινα άνθη τους. Με επαινούν που τα λουλούδια που καλλιεργώ έχουν γίνει τόσο καλά! Μέσα μου είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Συχνά τα λουλούδια που καλλιεργώ μόνος μου τα δωρίζω σε φίλους. Αυτά αρέσουν σε όλους, και επίσης μου λένε ότι τα λουλούδια όχι μόνο ομορφαίνουν τη ζωή, αλλά ομορφαίνουν και τη ψυχή των ανθρώπων. Όταν ακούω αυτά τα λόγια των φίλων, ακόμα πιο πολύ πιστεύω ότι το να καλλιεργείς λουλούδια είναι κάτι που σου προσφέρει απόλαυση».

(*) Ο Lǎo Shě (老舍) (1899 – 1966) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες της σύγχρονης Κίνας.

(από το βιβλίο New Practical Chinese Reader 3/ 新实用汉语课本3. Απόδοση Δημήτρης Μπάμπας)