Σου Τζιμό- Ένας ρομαντικός ποιητής

b_300_300_16777215_00_images_texts1_xuzhimo2.jpgΟ Σου Τζιμό(Xu Zhimo/ 徐志摩) γεννήθηκε στην επαρχία Zhejiang το 1897. Σπούδασε νομικά αρχικά στο πανεπιστήμιο του Πέιγιανγκ (σήμερα Τιέν-τζιν) και αργότερα του Πεκίνου. Το 1919 συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό στο πανεπιστήμιο Columbia. Απογοητευμένος από τη διαμονή του στις ΗΠΑ (τις θεωρούσε «αβάσταχτες») πήγε στην Μεγάλη Βρετανία στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί ήρθε σε επαφή με αγγλική ρομαντική ποίηση από την οποία επηρεάστηκε έντονα. Ανάμεσα στους ποιητές που τον επηρέασαν ήταν οι Κιτς (Keats) και Σέλεϊ (Shelley), αλλά και γάλλοι ρομαντικοί και συμβολιστές ποιητές, έργα των οποίων μετέφρασε στα κινέζικα.
Επιστρέφοντας στη Κίνα το 1922 συνδέθηκε με τους Λιάνγκ Τσιτσάο  (Liang Qichao) και Χου Σι (Hu Shi)  (βλ. Το Δένδρο τ. 177-178).  Το 1923 ιδρύσαν την Εταιρεία της Νέας Σελήνης, που αργότερα εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές οργανώσεις διανοουμένων της Κίνας. Στις πολιτικές και όχι μόνο διαμάχες της εποχής τάχθηκε με το κίνημα της 4ης Μαΐου, υποστηρίζοντας την καθιέρωση της δημοτικής (μπάι-χουά) και την εισδοχή δυτικών πολιτιστικών μορφών μέσα στον παραδοσιακό κινέζικο πολιτισμό.
Πνεύμα ανήσυχο και μποέμ είχε μια έντονη ερωτική ζωή ερχόμενος συχνά σε ρήξη με τις κοινωνικές συμβάσεις  της εποχής. Κατά τη διάρκεια της μακράς παραμονής της στην Κίνα, ο Σου Τζιμό είχε συνδεθεί συναισθηματικά με την αμερικανίδα συγγραφέα Περλ Μπακ (Pearl S. Buck). Τον περιγράφει ως εξής: [Είναι]« Ένας κομψός, μάλλον διακεκριμένος και σίγουρα πολύ αγαπημένος νεαρός ποιητής, που με περηφάνια αποκαλείται «ο κινέζος Σέλεϊ». Συνήθιζε να κάθεται στο καθιστικό μου και να μιλά για ώρες κάνοντας με τα όμορφα χέρια του εξαίσιες εκφραστικές χειρονομίες. Ακόμα και τώρα όποτε τον θυμάμαι το πρώτο που σκέφτομαι είναι τα χέρια του. Είναι ένας κινέζος του Βορρά, ψηλός, με κλασική ομορφιά στην όψη και τα χέρια του μεγάλα και τέλεια σχηματισμένα, απαλά σαν τα χέρια μιας γυναίκας». Σύμφωνα με μελετητές του έργου της Περλ Μπακ το μυθιστόρημά της Letter from Beijing (1957) αποτελεί αντανάκλαση αυτής της σύντομης σε διάρκεια αλλά έντονης και γεμάτης πάθος σχέσης. 
b_300_300_16777215_00_images_texts1_xuzhimo.jpgΕνσωματώνοντας στην ποίησή του τις έντονες επιρροές από την αγγλική ρομαντική ποίηση, ο Σου Τζιμό δημιούργησε το δικό του μοναδικό ύφος: η αναζήτηση της ελευθερίας, του ωραίου και του έρωτα είναι κεντρικά στοιχεία της ποιητικής του. Ο Σου Τζιμό επανασυνδέει την μοντέρνα κινέζικη ποίηση με την παράδοση δίδοντας ιδιαίτερα έμφαση στη φόρμα και στην αρμονία του ρυθμού (μέτρου). Η ποίηση του είναι εξαιρετικά δημοφιλής σήμερα και έχει ασκήσει έντονη επιρροή στη νέα γενιά της Κίνας.
Ο Σου Τζιμό σκοτώθηκε το 1931 σε αεροπορικό δυστύχημα. Κατά τη διάρκεια της ζωής δημοσίευσε τρεις ποιητικές συλλογές: Τα ποιήματα του Τζιμό, Μια νύχτα στη Φλωρεντία, Άγρια Τίγρη.

(δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Το Δένδρο τ. 181-182 )

Δημήτρης Μπάμπας