Με μια εκστρατεία ύψους 7 δισ. δολ. επεκτείνουν τα δίκτυα... κόκκινης ενημέρωσης

Του Andrew Jacobs/ The New York Times

Οι επενδύσεις της Κίνας και η κατασκευαστική δεινότητά της είναι φανερές στο Ναϊρόμπι. Η περιφερειακή οδός και ο πρώτος αυτοκινητόδρομος της χώρας κατασκευάζονται και χρηματοδοτούνται εν μέρει από το Πεκίνο. Η επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου, κόστους 208 εκατ. δολαρίων, υποστηρίζεται από τους Κινέζους, τα δάνεια των οποίων κάλυψαν επίσης την ανέγερση ενός συγκροτήματος εργατικών κατοικιών που οι ντόπιοι αποκαλούν «τα διαμερίσματα του Σινικού Τείχους».
ΟΙ «ΔΟΥΡΕΙΟΙ ΙΠΠΟΙ». Ομως οι προσπάθειες του Πεκίνου να κερδίσει την αγάπη των Κενυατών δεν περιορίζονται σε τούβλα και τσιμέντο. Οι πιο δημοφιλείς αγγλόφωνες εφημερίδες της χώρας βρίθουν άρθρων του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα. Οι τηλεθεατές μπορούν να ενημερωθούν για τα διεθνή γεγονότα είτε από το CCTV, το κινεζικό ραδιοτηλεοπτικό μεγαθήριο, είτε από το CNC World, το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο του πρακτορείου Νέα Κίνα.
Στο ραδιόφωνο, ο σταθμός China Radio International μεταδίδει ειδήσεις για τη σινοαφρικανική συνεργασία και για τις περιοδείες των κινέζων ηγετών ανά τον κόσμο. «Θα πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην επισημάνει πως τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν φτάσει στην Κένυα», λέει ο Ερικ Σιμόλι, κορυφαίο στέλεχος της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Κένυα, της «Daily Nation», που άρχισε πέρυσι να συνεργάζεται με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. «Πρόκειται για μια ολομέτωπη επίθεση γοητείας».
Σε μια εποχή που οι περισσότερες ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες και εφημερίδες περικόπτουν τις δαπάνες, οι κρατικοί δημοσιογραφικοί γίγαντες της Κίνας επεκτείνονται με ταχύτητα στην Αφρική και σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ελπίζουν να προωθήσουν την εικόνα και την επιρροή της Κίνας εκεί, ιδιαίτερα σε περιοχές πλούσιες σε φυσικούς πόρους, τους οποίους χρειάζεται η Κίνα για να τροφοδοτήσει τις βιομηχανίες της και να θρέψει τον τεράστιο πληθυσμό της. Η εκστρατεία αυτή, το κόστος της οποίας φτάνει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια και εντάσσεται στην προσπάθεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να επεκτείνει την ήπια ισχύ της χώρας, βασίζεται εν μέρει στην άποψη ότι τα προκατειλημμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης διαστρεβλώνουν την εικόνα της Κίνας.
«Εχθρικές διεθνείς δυνάμεις ενισχύουν τις προσπάθειές τους να μας δυτικοποιήσουν και να μας διχάσουν», έγραψε φέτος ο Πρόεδρος Χου Τζιντάο σε μια κομματική εφημερίδα. «Πρέπει να έχουμε συνείδηση της σοβαρότητας και της περιπλοκότητας αυτών που διακυβεύονται και να λάβουμε ισχυρά μέτρα για να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες αυτές».
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Ο στόχος του Πεκίνου να αντισταθμίσει τη δυτική επιρροή προκαλεί ωστόσο ανησυχίες μεταξύ των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των υποστηρικτών της ελευθερίας του Τύπου και αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι επικαλούνται τις επιδόσεις της Κίνας στη λογοκρισία, που της χάρισαν τη φήμη μίας από τις χώρες που περιορίζουν πολύ τη δημοσιογραφία. Και πολλοί φοβούνται ότι το αποτέλεσμα της εισβολής των κινεζικών ειδησεογραφικών μέσων θα είναι ιδιαίτερα καταστροφικό σε χώρες στις οποίες οι ελευθερίες είναι εύθραυστες.

( η ελληνική μετάφραση δημοσιεύθηκε στην εφ. Tα Nεα 25-8-2012)