του Simon Fasdal*  

Ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι ήταν στις αρχές του Γ' τριμήνου, όταν οι φόβοι για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ήταν άφθονοι. Ωστόσο οι αγορές επέδειξαν εκπληκτική αντοχή, παρά τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Τώρα, στις αρχές του τελευταίου τριμήνου του έτους, το μέλλον εμφανίζεται απροσδόκητα φωτεινό - ιδιαίτερα για την Κίνα.
Το Δ' τρίμηνο ξεκινά θετικά σε ό,τι αφορά το γενικότερο παγκόσμιο οικονομικό συναίσθημα, όπου αξίζει να παρατηρήσουμε την πρόσφατη ανάκαμψη των δεικτών έκπληξης για την παγκόσμια ανάπτυξη. Σημαίνει, όμως, αυτό ότι δεν υπάρχει τίποτα που να πρέπει να μας ανησυχεί; Εκτιμούμε ότι οι εξελίξεις για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου θα εξακολουθήσουν να είναι μετριοπαθώς θετικές - και αυτό θα είναι το βασικό μας σενάριο για το Δ' τρίμηνο. Υπάρχει ακόμα περιθώριο περαιτέρω ανόδου, καθώς η παγκόσμια οικονομία κινείται προς πιο θετικές τιμές. Ωστόσο οι θετικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει για άλλη μια φορά φόβους για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Προς το παρόν, μόνο τα πιο σταθερά εμπορεύματα και ο πληθωρισμός της Κίνας αναπτύσσονται με θετικό πρόσημο. Αυτό, όμως, μπορεί στο μέλλον να αλλάξει, παρά την πίστη μας σε έναν κόσμο χωρίς σημεία συμφόρησης (bottleneck), που αγκαλιάζει τις δυνατότητες κλιμάκωσης, την ψηφιοποίηση και την παγκοσμιοποίηση.
Αυτές οι θετικές εξελίξεις έχουν ήδη συνυπολογιστεί, ενώ η πρόσφατη άνοδος των βασικών αποδόσεων στα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά ομόλογα, καθώς και η λιγότερο μετριοπαθής στάση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανανέωσαν την προσδοκία για υψηλότερες αποδόσεις στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, όλες αυτές οι προσδοκίες θα διαψευστούν αν συνεχίσουμε να βλέπουμε θετικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο ή αν προκύψουν σημεία συμφόρησης. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες ενέργειες από την πλευρά της Ομοσπονδιακής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και ειδικότερα, περισσότερες ενέργειες που έχουν ήδη αποτιμηθεί στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.
Το κρίσιμο ζήτημα εδώ είναι το γεγονός ότι τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών έχουν ανακάμψει σημαντικά και τώρα διαπραγματεύονται στα μειωμένα επίπεδα spread του 2014. Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί. Ως εκ τούτου θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η αναμενόμενη θετική συσχέτιση με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι μικρότερη από το αναμενόμενο απλώς και μόνο επειδή οι αναδυόμενες αγορές είναι πιο σταθερές και πιο ώριμες οικονομίες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σταθούμε στο σχόλιο που έκανε το 2013 ο πρώην επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, και να αξιολογήσουμε τον επακόλουθο αντίκτυπο στις βασικές αποδόσεις και σε άλλες κατηγορίες ομολόγων, ειδικά από τις αναδυόμενες αγορές. «Σε περίπτωση απότομης ανόδου των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, δεν θα αισθανόμουν άνετα να βρίσκομαι στον "μονόδρομο" των αναδυόμενων αγορών, με δεδομένη την απότομη μεταστροφή στο συναίσθημα.»
Ξεκινώντας το Δ' τρίμηνο, εξακολουθούμε να τηρούμε προσεκτικά θετική στάση απέναντι στις κατηγορίες ομολόγων υψηλότερου κινδύνου, αλλά με αυξανόμενο κίνδυνο απωλειών λόγω υψηλότερων βασικών αποδόσεων. Η συνεχής απόδοση των βασικών ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις αρνητικές οικονομικές εκπλήξεις και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι παράγοντες θα έχουν μικρότερη επιρροή το Δ' τρίμηνο, και ότι ο κίνδυνος εστίασης στον πληθωρισμό θα αυξηθεί. Συνεπώς, μειώνουμε την έκθεση σε βασικά ομόλογα και διατηρούμε την έμφαση σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ομολόγων υψηλότερου κινδύνου.

Κίνα: ευκαιρία ή εμπόδιο;
Και έτσι φτάνω στην Κίνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο για πολλούς λόγους: αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη ανάπτυξης, ενδέχεται να έχει τη μεγαλύτερη πιστωτική φούσκα που θα σκάσει κάθε πιστωτική φούσκα στον κόσμο, και ίσως η κεντρική της τράπεζα να είναι η πλέον ελεγχόμενη στον πλανήτη.
Το 2016 ο φόβος για μια ανεξέλεγκτη «έκρηξη» στην Κίνα ήταν υπερβολικός, ωστόσο ο ίδιος φόβος ήταν η αιτία για ένα δύσκολο ξεκίνημα του έτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Κοιτώντας πίσω, οι εξελίξεις έκτοτε ήταν στην πραγματικότητα θετικές.
Ωστόσο, σε επίπεδο ομολόγων, η εγχώρια κινεζική αγορά κινήθηκε ελάχιστα εκτός συνόρων, παρά το γεγονός ότι είναι μια αγορά αξίας 9,4 τρισ. USD και θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο. Μια τέτοια αγορά και η εξέλιξή της δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους επενδυτές. Το προηγούμενο τρίμηνο εκφράσαμε την ανησυχία μας για τη μεταβολή της χρηματοδότησης, ειδικά σε ό,τι αφορά την Κίνα, και την άποψη ότι οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθήσουν στενά τις εξελίξεις στην κινεζική αγορά, καθώς θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες σε άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές, τόσο θετικές όσο και αρνητικές.
Ευτυχώς η Κίνα συνέχισε τη θετική της πορεία, με θετικές παρεπόμενες επιδράσεις σε άλλες αγορές και περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τα εμπορεύματα, τα οποία πρόσφατα παρουσίασαν ανάκαμψη των τιμών έναντι της συνολικής ευρείας βάσης περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, ο πληθωρισμός της Κίνας και ο αντίκτυπός του στον παγκόσμιο πληθωρισμό αποτελεί μια θετική ένδειξη που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Στην πραγματικότητα, προς το παρόν όλα όσα συμβαίνουν στην Κίνα έχουν υγιείς σταθεροποιητικές επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία. Επομένως, οι επενδυτές παγκοσμίως μπορούν να ενημερώνονται και να εύχονται να υπάρξει μια συνεχής πορεία ανάπτυξης στην Κίνα.
Και όντως, οι προοπτικές είναι ευνοϊκές. Ο αγαπητός μου συνάδελφος Peter Garnry κρίνει θετικά τις κινεζικές μετοχές, και κατά τη γνώμη μου, το ίδιο ισχύει και για τα ομόλογα: με ανανεωμένη τεχνολογία και με εξαιρετικά δομημένο τρόπο, το πρόγραμμα απελευθέρωσης της αγοράς ομολόγων στους ξένους επενδυτές, «Bond Connect», αποτελεί άκρως σημαντική εξέλιξη για τη χρηματοπιστωτική αγορά της Κίνας. Δεν είναι απλώς μια τεχνολογική και ψηφιακή σύλληψη - είναι ένας τρόπος να ανοίξει η κινεζική αγορά και ένα άλμα της τρίτης μεγαλύτερης αγοράς ομολόγων παγκοσμίως προς την παγκοσμιοποίηση.
Η επιθυμία της κυβέρνησης και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να ανοίξουν την αγορά και να δραστηριοποιηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο κρίνεται άκρως θετική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κρυμμένη αξία που προκύπτει όταν κλειστές αγορές με μειωμένη διαφάνεια και χαμηλή ρευστότητα ανοίγουν τις πόρτες και την πρόσβαση σε όλους τους επενδυτές. Επιπλέον, τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι τελικά το στοιχείο που λείπει από πολλά παγκόσμια χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν τώρα τη δυνατότητα να προσθέσουν τίτλους από μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο.
Αναμένουμε ότι οι εξελίξεις αυτές θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις κινεζικές και τις ασιατικές χρηματοπιστωτικές αγορές, και θετική επακόλουθη επίδραση στις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Simon Fasdal είναι επικεφαλής Στρατηγικής Σταθερού Εισοδήματος στη Saxo Bank.


(η ελληνική μετάφραση δημοσιεύτηκε στην εφ.Το Βήμα 19/10/2017)