WANG JIANGANG / XINHUA NEWS AGENCY
H Κίνα έχει να παρουσιάσει μεγάλα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως λέει ένας διαπρεπής ειδικός σε θέματα Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Xinhua («Νέα Κίνα»), λίγες ημέρες μετά το 19ο Εθνικό Συνέδριο, ο Ντέιβιντ Σάμπο είπε ότι ανέμενε ότι στο συνέδριο θα παρουσιάζονταν καλύτερες πολιτικές οι οποίες θα βοηθούσαν τόσο την Κίνα όσο και τον κόσμο. Ο Σάμπο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Θεμάτων στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον αλλά και μέλος του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, παρατήρησε ότι τα μεγάλα επιτεύγματα της Κίνας εμπίπτουν στους τομείς της διεθνούς διοίκησης, της πάταξης της διαφθοράς, στις μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση του στρατού, την τεχνολογική καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.
Δυσκολίες και προκλήσεις
«Σχετικά με την παγκόσμια διοίκηση, ο κόσμος ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο πολύπλοκος και γεμάτος δυσκολίες και προκλήσεις. Οι περισσότερες από αυτές είναι διεθνικές στη φύση τους και ως εκ τούτου απαιτούν τη συνεργασία όλων των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και πρωταγωνιστών από τον ιδιωτικό τομέα».
Περιγράφοντας την Κίνα ως μία από τις τρεις μεγάλες χώρες στον κόσμο σήμερα, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δήλωσε ότι «έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην παγκόσμια διακυβέρνηση». Επίσης τόνισε ότι η Κίνα υπό την ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατάφερε να αποκτήσει έναν πολύ «ενισχυμένο» και «υπεύθυνο» ρόλο στην παγκόσμια διακυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Ο Σι Τζινπίνγκ έχει συμβάλει προσωπικά, καθώς επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον στο θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης», είπε ο Σάμπο, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του Σι Τζινπίνγκ στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός στις αρχές της χρονιάς.
«Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος είδε την Κίνα να ενισχύει σημαντικά τη συμβολή της στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της παγκόσμιας υγείας, της διεθνούς ειρήνευσης, κατά της πειρατείας, της πάταξης της διαφθοράς, της ενίσχυσης της διεθνούς νομοθεσίας, της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, της ανάπτυξης, της ασφάλειας της ενέργειας, της ναυτικής ασφάλειας και του ανασχηματισμού των διεθνών οργανισμών».
(η ελληνική μετάφραση δημοσιεύτηκε στην εφ. Η Καθημερινή φ. 29.10.2017)