Κίνδυνο «άτακτης χρεοκοπίας» διατρέχει η Κίνα, εξαιτίας της πλεονασματικής παραγωγικής δυνατότητας της βαριάς της βιομηχανίας, της «φούσκας» των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και της υπερχρέωσης των κινεζικών επιχειρήσεων. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, για την οποία προβλέπει ανάπτυξη 6,5% το τρέχον έτος και 6,3% το 2018.
Ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει τις «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» που έχει προωθήσει το Πεκίνο, αλλά επισημαίνει ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κίνας, τα θεμέλια της οποίας κλονίζονται από το αυξανόμενο χρέος του χρηματοπιστωτικού κλάδου και των επιχειρήσεων, ιδιαιτέρως των κρατικών. Το χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, καθώς έχει από τις αρχές του 2016 εκτιναχθεί στο 170% του κινεζικού ΑΕΠ, όταν στα τέλη του 2008 ήταν μικρότερο του 100%. Τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερχρέωση των κινεζικών επιχειρήσεων επισήμανε, άλλωστε, από πέρυσι το ΔΝΤ, που κάλεσε το Πεκίνο να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα για να αποφύγει τους συστημικούς κινδύνους τόσο για την ίδια την κινεζική οικονομία όσο και για την παγκόσμια. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, την οικονομική ανάπτυξη αναχαιτίζει επίσης η απουσία ενός αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις.
Σε ό,τι αφορά τη «φούσκα» στην κινεζική αγορά στέγης, ο ΟΟΣΑ διαβλέπει κινδύνους, καθώς οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία: μόνον μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2017 αυξήθηκαν κατά 22,7% σε ετήσια βάση, μετά την αύξηση 16,8% που είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο.
Στη διάρκεια του 2016, η Κίνα στήριξε την οικονομική ανάπτυξη με μια αναπτυξιακή νομισματική πολιτική και με εκτεταμένες δαπάνες σε έργα υποδομής. Σημείωσε, έτσι, ρυθμό ανάπτυξης 6,7%, που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 25 ετών, και έθεσε στόχο ανάπτυξης για το τρέχον έτος το 6,5%. Σύμφωνα, όμως, με τον ΟΟΣΑ, όσο το Πεκίνο χρησιμοποιεί κεφάλαια για να τονώνει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, ενισχύονται οι μακροπρόθεσμες ανισορροπίες στην οικονομία της.
Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός καλεί το Πεκίνο να επισπεύσει τις προσπάθειες για την αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου την οποία έχει δρομολογήσει, επιδιώκοντας από εργαστήριο του κόσμου για φθηνά προϊόντα μεταποίησης να στραφεί στον τομέα των υπηρεσιών και στην εγχώρια κατανάλωση. Οπως επισημαίνει, το Πεκίνο έχει θέσει σε προτεραιότητα την καινοτομία, αλλά οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι περιορισμένες.
Η Κίνα αφιερώνει το 2% του ΑΕΠ της στην έρευνα και στην ανάπτυξη, ποσοστό υψηλότερο από αρκετές χώρες του ΟΟΣΑ. Δεν προσφέρει, ωστόσο, συνθήκες ευνοϊκές για την καινοτομία, καθώς δεν προστατεύει επαρκώς τα πνευματικά δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια έχει, πάντως, θεσπίσει ειδικά δικαστήρια με αυτήν ακριβώς την αρμοδιότητα, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας και των εμπορικών σημάτων.
(δημοσιεύτηκε στην εφ. Η Καθημερινη 22-3-2017)