Financial Times
Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας το 2016, αλλά και την έκθεση του ΟΟΣΑ που μιλά για «ήπια» επιβράδυνση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2016 φέρουν την ανάπτυξη την κινεζική οικονομία να επιβραδύνεται περαιτέρω στο 6,7%.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει σημειώσει η κινεζική οικονομία από το πρώτο τρίμηνο του 2009, οπότε κορυφωνόταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Παραμένει, ωστόσο, μέσα στα όρια των στόχων του Πεκίνου, που τον Μάρτιο ενέκρινε ως νέο στόχο για την ανάπτυξη την αύξηση του ΑΕΠ από 6,5% έως 6,7%, αποδεχόμενο το φάσμα αυτό ως πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο για 7%. Συνάδει παράλληλα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του ΔΝΤ για ανάπτυξη 6,5% στο σύνολο του έτους. Οπως σχολίασε ο Εσβαρ Πρασάντ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για θέματα Κίνας, «τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία σκιαγραφούν την εικόνα μιας οικονομίας που έχει χάσει μέρος της κεκτημένης ταχύτητας αλλά παραμένει αρκετά δυνατή για να αγωνιστεί και την επόμενη ημέρα».
Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, τα τελευταία στοιχεία κατατείνουν σε μια σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας. Εχει, βέβαια, προηγηθεί η επιβράδυνση του προηγούμενου εξαμήνου, που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και συναγερμό στο Πεκίνο. Η κινεζική ηγεσία προχώρησε σε εκτεταμένα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αύξηση των δαπανών σε έργα υποδομής και αλλεπάλληλες χαλαρώσεις της νομισματικής πολιτικής. Οπως, πάντως, σχολιάζουν στο σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times, όλα όσα έχουν προηγηθεί και τα οποία αναδύονται από τα επιμέρους στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα, τελικά, ανακόπτουν την πορεία της δεύτερης οικονομίας του κόσμου προς την αλλαγή μοντέλου και τη στροφή από τη βαριά βιομηχανία στην κατανάλωση και από τις κατασκευές στις υπηρεσίες.
Η αύξηση των επενδύσεων, για παράδειγμα, βρίσκεται πίσω από την ενισχυμένη ζήτηση των κινεζικών επιχειρήσεων για βασικά εμπορεύματα, όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και το γυαλί.
Ανάμεσα στους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αύξηση των επενδύσεων ήταν και η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, ιδιαιτέρως στις μεγάλες πόλεις. Λόγω της αυξημένης ζήτησης για ακίνητα, μειώθηκε ο αριθμός των κενών κατοικιών. Παράλληλα αυξήθηκαν οι πωλήσεις διαμερισμάτων κατά 33,1% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Το αποτέλεσμα ήταν να αντλήσουν αισιοδοξία οι εργολάβοι και να επισπεύσουν τις κατασκευές νέων κτιρίων. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, εξακολουθεί να σημειώνει μεγαλύτερη ανάπτυξη από τη βιομηχανία, αλλά με τη διαφορά μεταξύ τους να μειώνεται.
Βαρίδι στον κλάδο των υπηρεσιών εμφανίζεται να είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Εχει προηγηθεί το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους μια μεγάλη άνοδος των κινεζικών χρηματιστηρίων, η οποία οδήγησε σε αύξηση των προμηθειών στις χρηματιστηριακές και σε συνολική τόνωση του τομέα των υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι, όμως, να εμφανίζεται ο κλάδος σε επιβράδυνση, καθώς σε ετήσια βάση συγκρίνεται με τη μεγάλη άνοδο του περασμένου έτους. Εξακολουθεί, άλλωστε, να αποτελεί πηγή ανησυχίας τόσο για το Πεκίνο όσο και για τον εξωτερικό κόσμο η συνεχής πιστωτική επέκταση. Τα καινούργια δάνεια και οι άλλες μορφές πίστωσης που χορήγησαν οι κινεζικές τράπεζες έφτασαν στα 351 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως ο αυξημένος δανεισμός στηρίζει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά επιδεινώνει τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα χρέους της Κίνας.
Κάμψη ιδιωτικών επενδύσεων
Την ίδια ώρα, η Κίνα ετοιμάζεται να λάβει μέτρα για να ανακόψει την επιβράδυνση στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι επενδύσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση κατά 5,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου η αύξηση των επενδύσεων έφτανε στο 10,1%.
Η κινεζική ηγεσία υπογραμμίζει την πρόθεσή της «να λάβει σημαντικά μέτρα που θα προωθήσουν τις αντίστοιχες πολιτικές, θα χαλαρώσουν περαιτέρω την πρόσβαση των επενδυτών στην αγορά και θα δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί βελτίωση των ιδιωτικών επενδύσεων». Το Πεκίνο έχει ήδη αποφασίσει να αποστείλει επιθεωρητές στις διάφορες επαρχίες της αχανούς ασιατικής χώρας, ώστε να ελέγξουν κατά πόσον εφαρμόζονται σωστά οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει προσφάτως και οι οποίες στοχεύουν στην τόνωση των επενδύσεων με κοινωνικό όφελος.
η ελληνική μετάφραση δημοσιεύτηκε στην εφ. Η Καθημερινή, 07.05.2016)