του Quentin Webb / Reuters
Η αναστολή στη διαπραγμάτευση πολλών μετοχών επιτείνει το πρόβλημα των κινεζικών χρηματιστηρίων. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτούν οι επενδυτές σε εκατοντάδες μετοχές. Οι πολιτικοί ηγέτες της Κίνας έχουν συνηθίσει να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο. Εξ ου και οι παράτολμες παρεμβάσεις με τις οποίες επιχειρούν να εξισορροπήσουν μια ανυπάκουη αγορά: μειώσεις επιτοκίων, περιορισμοί στις ακάλυπτες πωλήσεις μετοχών, τόνωση του περιθωρίου δανεισμού, κυνήγι αποδιοπομπαίων τράγων, αγορές μετοχών από χρηματιστηριακές και τελευταία παρέμβαση η απαγόρευση στους μεγαλομετόχους να πωλούν μετοχές τους επί έξι μήνες. Ολες αυτές οι παρεμβάσεις άρχισαν τελικά να αντιστρέφουν την πορεία στις 9 Ιουλίου.
Μέχρι και μία ημέρα πριν το Reuters υπολόγιζε πως είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση τουλάχιστον 1.300 μετοχών εισηγμένων στις αγορές της Σαγκάης και της Σεντζέν, συνολικής αξίας 2,4 τρισ. δολαρίων. Δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς κάποια άλλη αγορά στην οποία να έχει συμβεί κάτι ανάλογο σε τέτοια κλίμακα. Οι επικεφαλής παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας των χρηματιστηρίων που θα έπρεπε να τηρούνται με σύνεση. Μεριμνούν για παράδειγμα όταν επίκειται μια μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία. Και τα χρηματιστήρια βέβαια κινούνται σύμφωνα με τις εντολές.
Και βέβαια οι μετοχές των οποίων αναστέλλεται η διαπραγμάτευση είναι κυρίως εκείνες με τη μικρή εμπορευσιμότητα, δηλαδή οι μετοχές εταιρειών των οποίων το ποσοστό τίτλων που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με τη μεσαία και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να πλήττονται οι ιδιώτες επενδυτές που φέρουν το κύριο μέρος της ευθύνης για τη «φούσκα», και όχι τόσο οι θεσμικοί επενδυτές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σε ό,τι αφορά το άμεσο πλήγμα στους ξένους επενδυτές, που έχουν τοποθετηθεί μόλις στο 2% των κινεζικών χρηματιστηρίων, είναι μικρό.
Και πάλι πάντως, όλα όσα συμβαίνουν στα κινεζικά χρηματιστήρια στέλνουν ένα τρομερό μήνυμα. Τι είναι ένα χρηματιστήριο όταν δεν μπορεί να καθορίσει τις τιμές ή τον όγκο των συναλλαγών; Οι εταιρείες μοιάζουν να έχουν κάτι να κρύψουν. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των μετοχών, ήταν ιδιαιτέρως διογκωμένες και επομένως η χρονική στιγμή της διόρθωσης μάλλον ήρθε με καθυστέρηση. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς πως έχουν τη χρηματιστηριακή αξία που πραγματικά τους αναλογεί κάποιες επιχειρήσεις, όπως η Hainan Rubber ή η Cecep Wind-Power, για να αναφέρουμε μόνο δύο από τις μεγάλες μετοχές των οποίων ανεστάλη η διαπραγμάτευση στις 8 Ιουλίου. Οι δύο αυτές εταιρείες ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση της μετοχής τους όταν η κεφαλαιοποίησή τους ήταν 4 δισ. δολάρια και 5 δισ. δολάρια, αντιστοίχως, και η αποτίμησή τους έφθανε, αντιστοίχως, τις 238 φορές και τις 109 φορές τα κέρδη...
(Η ελληνική μετάφραση δημοσιεύθηκε στην εφ. Η Καθημερινή, 12.07.2015)