Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας επεκτείνονται σε επενδυτικές δραστηριότητες για να αναπληρώσουν τα έσοδά τους, που μειώνονται εξαιτίας των αυστηρότερων ρυθμίσεων κεφαλαιακής επάρκειας και των όλο και περισσότερων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η Κίνα έχει παραδοσιακά εφαρμόσει αυστηρό διαχωρισμό ανάμεσα στις τράπεζες και στην επενδυτική τραπεζική, απαγορεύοντας στις κινεζικές τράπεζες να λειτουργούν ως χρηματιστηριακές και να αναλαμβάνουν την αρχική δημόσια εγγραφή επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο. Εν ολίγοις, απαγορεύει στις κοινές τράπεζες να εμπλέκονται στις δύο από τις κυριότερες πηγές από τις οποίες αντλούν σημαντικά έσοδα οι χρηματιστηριακές.
Τον περασμένο μήνα, όμως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας αιφνιδίασε τις αγορές ανακοινώνοντας ότι εξετάζει την προοπτική να εκχωρήσει σε κοινές τράπεζες άδειες για δραστηριότητες χρηματιστηριακής.
Αναδεικνύονται, έτσι, σε πεδίο έντονου ανταγωνισμού ανάμεσα σε τράπεζες και χρηματιστηριακές οι τομείς της έκδοσης ομολόγων, της διαχείρισης πλούτου και της παροχής συμβουλευτικών αλλά και νομικών υπηρεσιών σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν πως οι κοινές εμπορικές τράπεζες θα κυριαρχήσουν ταχύτατα στον τομέα εάν τους το επιτρέψουν οι ρυθμιστικές αρχές, καθώς διαθέτουν πελατειακή βάση και δίκτυα υποκαταστημάτων, μπροστά στα οποία ωχριούν οι χρηματιστηριακές.

Αντίπαλον δέος
Φαίνονται, όμως, μάλλον ισχνές έως και ανύπαρκτες οι προοπτικές των κινεζικών επενδυτικών τραπεζών να ανταγωνιστούν και πολλώ δε μάλλον να επισκιάσουν τις ομόλογές τους στη Δύση, όπως είχε υπαινιχθεί ο Τζέιμι Ντάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, όταν είπε πως δεν θα ήθελε να δει «την επόμενη JPMorgan να είναι κινεζική εταιρεία». Και αυτό γιατί οι κινεζικές τράπεζες μοιάζουν κολοσσοί μπροστά στις διεθνείς τράπεζες εξαιτίας του όγκου των ισολογισμών τους, αλλά υστερούν σε καθοριστικό βαθμό ως προς τα έσοδα που αντλούν από οποιαδήποτε δραστηριότητα πέραν εκείνης του δανεισμού. Η πραγματικότητα αυτή αντανακλάται στις τελευταίες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, που καταδεικνύουν μια κίνηση των τραπεζών προς τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, η Industrial and Commercial Bank of China, ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων εταιρειών αυξήθηκαν κατά 18%, δηλαδή σε ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το 12% που ήταν η αύξηση των εσόδων της από το σύνολο των δραστηριοτήτων της.

(Η ελληνική μετάφραση δημοσιεύθηκε στην εφ. Η Καθημερινή, 11.04.2015)