The Economist
Εγκαταλείπουν τα κεφάλαια την Κίνα; Η πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη διαφθορά επισήμων κύκλων της χώρας δείχνει ότι κάποιοι μεγαλόσχημοι εξάγουν το χρήμα τους στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να αποφύγουν περαιτέρω έρευνες στο μέλλον. Αυτή η εντύπωση ισχυροποιείται από τη συνεχή διάθεση κινεζικού χρήματος για την αγορά ειδών πολυτελείας, διαμερισμάτων και άλλων «αγαθών» και περιουσιακών στοιχείων στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Πολλά κεφάλαια εξάγονται από την Κίνα παρά τους αυστηρούς συναλλαγματικούς ελέγχους σε ισχύ. Ωστόσο, αν ερευνήσει κανείς πιο προσεκτικά την υπόθεση, ανακαλύπτει ότι περισσότερο ζεστό χρήμα –εισροές κεφαλαίων πλην των άμεσων ξένων επενδύσεων, είτε κάτω από το τραπέζι είτε επισήμως– εισρέει στη χώρα.
Μια νέα μελέτη της Global Financial Integrity (GFI), μιας εταιρείας ερευνών, ρίχνει φως σε μία μέθοδο παράνομης εισροής κεφαλαίων στην Κίνα. Η ίδια εταιρεία είχε αποκαλύψει στο παρελθόν τους «δρόμους» εξόδου των κεφαλαίων από τη χώρα. Τώρα υποστηρίζει ότι περισσότερα από 400 δισ. δολάρια έχουν εισρεύσει στην Κίνα από το 2006 από μη επίσημα «κανάλια,» με την αξία των εν λόγω εισροών να υπερβαίνει μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 τα 50 δισ. δολάρια. Από την εταιρεία εκτιμάται πως οι Κινέζοι εξαγωγείς υπερβάλλουν τις τιμές των προϊόντων που στέλνουν στο Χονγκ Κονγκ, έτσι ώστε να παρακάμπτουν τους αυστηρούς συναλλαγματικούς ελέγχους του Πεκίνου και να επαναπατρίζουν κεφάλαια τεράστιας αξίας.
Για ποιο λόγο να το κάνουν αυτό; Πρώτον, για να επωφεληθούν από τη σταθερά ανοδική αξία του γουάν. Οταν το χρήμα επαναπατρίζεται παράνομα στην Κίνα, τοποθετείται σε εντυπωσιακές αλλά και άκρως επικίνδυνες επενδύσεις, όπως στην «καυτή» αγορά ακινήτων και στην ελλιπώς ελεγχόμενη σκιώδη τραπεζική αγορά.
Ενας δεύτερος λόγος συνδέεται με τα επί μακρόν ισχύοντα χαμηλά αμερικανικά επιτόκια. Από την GFI επισημαίνεται πως οι εισροές παράνομου χρήματος στην Κίνα εκτοξεύθηκαν όταν η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα άρχισε να προσπαθεί να μειώσει τα επιτόκια επενδύοντας σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου και σε άλλους τίτλους. Τώρα που η Fed αρχίζει να μειώνει τις εν λόγω επενδύσεις της, λογικά αναρωτιέται κανείς αν οι εισροές παράνομου χρήματος θα αρχίσουν να μειώνονται ή ακόμη και αν η τάση αυτή θα αντιστραφεί.
Οι κινεζικές ρυθμιστικές της αγοράς χρήματος αρχές διαμαρτύρονται ηχηρά για τις παράνομες αυτές εισροές κεφαλαίων. Τον Δεκέμβριο ανακοίνωσαν ότι θα παταχθεί η πρακτική της υπερτιμολόγησης και άλλες που τις επιτρέπουν. Ωστόσο, οι εισροές αυτού του είδους αποτελούν ένα «πρόβλημα», που μάλλον θα χαροποιούσε τις Αρχές στις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες, αν έπρεπε να το αντιμετωπίσουν. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι μάλλον δεν θα είναι τόσο ευτυχείς αν τα παράνομα κεφάλαια αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα τους…
(η ελληνική μετάφραση δημοσιεύτηκε στην εφ. H KAΘHMEPINH , 8-2-2014)