Η κόρη του δεύτερου πλουσιότερου Κινέζου, θεωρεί ότι η πρώτη γενιά των κινέζων κροίσων έκανε τα παιδιά της κακομαθημένα
Γεννήθηκε μέσα στα πλούτη και όχι μόνο παραδέχεται ότι πολλοί από τους συνομηλίκους της, γόνους πλούσιων οικογενειών, είναι «κακομαθημένοι», αλλά επίσης δείχνει να αποτάσσεται το χρήμα, ως «κάτι διαβρωτικό για τον ανθρώπινο χαρακτήρα», όπως λέει. Πρόκειται για την Κέλι Ζονγκ, κόρη του δεύτερου πλουσιότερου Κινέζου, του 68χρονου Ζονγκ Κινγκχού, ιδιοκτήτη της κολοσσιαίας εταιρείας αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών Hangzhou Wahaha.
Η 31χρονη μοναχοκόρη - και μοναδική κληρονόμος μιας οικογενειακής περιουσίας της τάξεως των 8,5 δισ. ευρώ - θεωρεί ότι η πρώτη αυτή γενιά των κινέζων κροίσων, όπως οι γονείς της, έκαναν τα παιδιά τους κακομαθημένα (ή, «καλομαθημένα», αν προτιμάτε, παρ' όλο που η διαφορά ανάμεσα στις δύο λέξεις ουσιαστικά είναι απειροελάχιστη).
«Αυτή η ανάπτυξη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην Κίνα έχει ένα κόστος: πιστεύω πως χάσαμε την ψυχή μας προσπαθώντας διαρκώς να κερδίσουμε ολοένα και περισσότερα χρήματα. Στις ΗΠΑ πιστεύουν πολύ στον χριστιανισμό, στον καθολικισμό, αλλά εδώ στην Κίνα που οι άνθρωποι είναι βουδιστές ειλικρινά δεν θεωρώ πως είναι τόσο πιστοί» σημειώνει η Ζονγκ. Και προσθέτει: «Ενα κράτος δεν πρέπει να κρίνεται μονάχα από το επίπεδο και την πρόοδο της οικονομίας του, αλλά και από το επίπεδο της κοινωνικής ζωής, την καθαριότητα των δρόμων και τη φιλικότητα των ανθρώπων. Η κινεζική κυβέρνηση πιστεύω ότι έχει καταλάβει πως κάτι λείπει από αυτό το περιλάλητο "κινεζικό όνειρο" [σ.σ.: όπως διακήρυξε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ] και θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον δύο γενιές Κινέζων ώσπου να ανακάμψουμε ουσιαστικά».
Ο Ζονγκ μέσα σε είκοσι χρόνια κατάφερε να μετατρέψει ένα μικρό σχολικό αναψυκτήριο που πουλούσε βιταμινούχα ποτά σε μια τεράστια κερδοφόρα εταιρεία, με 58 εργοστάσια και περισσότερους από 30.000 εργαζομένους, κατέχοντας το 15% της κινεζικής αγοράς αναψυκτικών. Για να το καταφέρει ωστόσο, ο κινέζος κροίσος έπρεπε να ταξιδεύει συνεχώς και να βλέπει ελάχιστα τη μοναχοκόρη του, η οποία μεγάλωσε με τις θείες και τους θείους της.
«Ημουν τυχερή γιατί δεν πέρασα πολύ χρόνο με τους γονείς μου όσο ήμουν μικρή και έτσι κατάφερα να αναπτύξω τον δικό μου χαρακτήρα. Καλώς ή κακώς, η γενιά των γονιών μου είχε ως στόχο να μας τα παρέχει όλα και να μη μας λείψει τίποτε, αλλά ξέχασε να μας διαπαιδαγωγήσει» επισημαίνει η 31χρονη που επέλεξε να μην πάει λύκειο στη χώρα της, αλλά στις ΗΠΑ, απ' όπου και αποφοίτησε - το 2004 - από το Πανεπιστήμιο Πέπερνταϊν της Καλιφόρνια.
Ωστόσο επέστρεψε στην πατρίδα της και πλέον έχει αναλάβει ένα μικρό κομμάτι της οικογενειακής επιχείρησης, με απώτερο στόχο κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον να πάρει αποκλειστικά τα ηνία της Hangzhou Wahaha. «Η κόρη μου μεγάλωσε και γαλουχήθηκε στη Δύση και δεν της είναι εύκολο μερικές φορές να καταλάβει πώς λειτουργούν οι κινεζικές επιχειρήσεις. Οταν έρθει η ώρα να της παραδώσω τα σκήπτρα της εταιρείας, θα πρέπει να μάθει να είναι πιο συγκρατημένη» έχει πει γι' αυτήν ο πατέρας της.
«Οντως έτσι είμαι. Στο εξωτερικό κατάφερα να είμαι πιο ανεξάρτητη και να μην ακολουθώ κανόνες με τους οποίους δεν συμφωνώ» λέει η Ζονγκ, παραδεχόμενη ότι «ακόμη κι αυτή η διαδικασία εξεύρεσης συντρόφου είναι κάτι δύσκολο, αφού είμαι καχύποπτη και θεωρώ πως όλοι με θέλουν για την περιουσία μου».
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της εταιρείας Wealth-X της Σιγκαπούρης, την οποία διενήργησε σε συνεργασία με την ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS, οι Κινέζοι είναι οι πιο νέοι υπερπλούσιοι του πλανήτη - μετά τους Αμερικανούς. Η «Απογραφή των Δισεκατομμυριούχων 2013» έδειξε ότι η Κίνα έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, με 157 ανθρώπους που έχουν στα ταμεία τους πάνω από 1 δισ. ευρώ - με το συνολικό ποσό των περιουσιών τους να φθάνει τα 283 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι πλούσιοι Κινέζοι είναι σχετικά νέοι σε ηλικία, καθώς έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη, ενώ η συντριπτική τους πλειονότητα είναι αυτοδημιούργητοι - μόλις ένας στους δέκα έχει κληρονομήσει τον πλούτο από τον πατέρα του.
Το 30% των κινέζων κροίσων είναι επαγγελματίες επενδυτές μετοχών και κτηματομεσίτες ή κερδοσκόποι ακινήτων.
(tovima.gr ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 04/12/2013 )