Και ο Μάο απείλησε με εξαφάνισή τους για διακρατικές συζητήσεις

Όπως γράφει το BBC η Κίνα τα τελευταία 50 χρόνια χρησιμοποιούσε τα πάντα - συγκεκριμένα τα δάνειζε ή τα χάριζε σε ξένες χώρες - προκειμένου να βελτιώσει τις διεθνείς σχέσεις της. Αυτά τα διπλωματικά «δώρα» περνούν πλέον σε μια νέα φάση.
Ακόμα και ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» Μάο Τσετούνγκ, ο ηγέτης που έφερε στην εξουσία το Κομουνιστικό Κόμμας της Κίνας, χρησιμοποίησε την απειλή εξαφάνισης των πάντα προκειμένου να έχει λόγο σε διακρατικές πολιτικές συζητήσεις. Το ζώο αυτό έχει αποδειχτεί εθνικός θησαυρός.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Practice από ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης, σήμερα η «διπλωματία των πάντα» που εφαρμόζει η Κίνα εξελίσσεται. Οι ερευνητές μελέτησαν όλα τα δανεικά ή χαρισμένα πάντα τον περασμένο μισό αιώνα, καθώς και τις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Κίνα. Έτσι ανακάλυψαν ότι στο διάστημα αυτό όλα τα πάντα συνέπιπταν χρονικά με μεγάλες διακρατικές εμπορικές συμφωνίες, ιδίως για την εισαγωγή τροφίμων και τεχνολογίας.
Πρόσφατο παράδειγμα: ο ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου παρέλαβε μερικά πάντα το 2011 με αντάλλαγμα τη χρηματική υποστήριξη προγραμμάτων  για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των πάντα. Ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η άφιξη των ζώων δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν. Έτσι, λίγο καιρό μετά την ανταλλαγή, υπογράφηκαν συμβόλαια (αξίας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ) μεταξύ Βρετανίας και Κίνας που αφορούσαν τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας, οχήματα Land Rover και σολομό. Επιπλέον, τα τελευταία πέντε χρόνια διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές της Σκοτίας στην Κίνα.
Παράλληλα, τα δανεικά πάντα στον Καναδά, τη Γαλλία και την Αυστραλία συνέπεσαν χρονικά με εμπορικές συμφωνίες που αφορούσαν την εισαγωγή ουράνιου, το οποίο χρειάζεται η Κίνα για να αυξήσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2050.
Και η Ιαπωνία έλαβε δύο πάντα το 2011, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών που είναι τεταμένες εξαιτίας της διαμάχης σχετικά με την κυριαρχία στα νησιά που βρίσκονται ανάμεσα τους.
«Η εξαγωγή ενός πάντα δεν σφραγίζει το κλείσιμο μιας συμφωνίας. Συμβολίζει κατά κάποιο τρόπο την επανέναρξη της σχέσης μεταξύ δύο χωρών, καθώς πρόκειται για ένα πολύτιμο ζώο που βρίσκεται υπό εξαφάνιση», δήλωσε η Κάθλιν Μπάκιγχαμ από την ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης.
«Η Κίνα είναι πλέον αρκετά  ισχυρή, ώστε να μην χρειάζεται να επαφίεται σε δανεικά πάντα για να σιγουρέψει εμπορικές συμφωνίες», εκτιμά ο Ρόντερικ Γουέ από το πρόγραμμα Asia του Chatham House, ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού που μελετά τις διεθνείς σχέσεις.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί υποψίες είναι η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα χρήματα που πληρώνουν οι ζωολογικοί κήποι για τα πάντα. «Είναι πολύ ασαφές πού πάνε αυτά τα λεφτά. Έχουν άραγε οι ζωολογικοί κήποι λόγο στη διαχείριση των χρημάτων; Γνωρίζουν αν αυτά αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Δεν έχουμε ιδέα σχετικά μ' αυτό», λέει ο Χένρι Νίκολς, συγγραφέας του βιβλίου The Way of the Panda: The Curious History of China's Political Animal, με το οποίο διερευνά την ιστορία των πάντα στα χέρια της διπλωματίας και της πολιτικής.
Και καταλήγει: «Η ισχυρή επιρροή της Κίνας σε όλο τον κόσμο -και η χρήση των πάντα- είναι πλέον προφανής και τα κίνητρα πίσω από τα δάνεια πάντα είναι μάλλον αδιαφανή. Δεν έχουν απλά να κάνουν με τη την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά συνδέονται όλο και πιο στενά με πολιτικές ή οικονομικές βλέψεις».

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  26/09/2013 tovima.gr)