Μένοντας μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειες τους, οι Κινέζοι εσωτερικοί μετανάστες φαίνεται ότι μπορούν να αντέξουν τη βαριά εργασία και τις χαμηλές συνθήκες διαβίωσης, δεν μπορούν όμως να παραβλέψουν τις προσταγές της σάρκας.
Για να απαλλαχθούν από την πίεση (και ότι αυτή συνεπάγεται) που δημιουργεί η απόσταση από τους/τις συζύγους τους, πολλοί εσωτερικοί μετανάστες αποκτούν έναν/μια «προσωρινό σύζυγο».
Το ευαίσθητο θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση της Κίνας (NPC).
«Κάποιοι από εσάς ίσως να ξαφνιάζεστε με αυτή την «ημι-συζυγική» σχέση, αλλά το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο στους κύκλους των εσωτερικών μεταναστών γύρω μου» είπε η Liu Li, σύμβουλος από την νοτιοανατολική πόλη Xiamen, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Η Liu είναι μια εσωτερική μετανάστης από την κεντρική Κίνα που τώρα δουλεύει σε κατάστημα μασάζ για τα πόδια.
Το φαινόμενο του «προσωρινού ζευγαριού» έχει προκαλέσει πολλά κοινωνικά προβλήματα, όπως αύξηση του αριθμού των διαζυγίων και των εξωσυζυγικών σχέσεων στις αγροτικές περιοχές.
Το 2008, η φράση «προσωρινό ζευγάρι» ήταν ακόμα νέα στο λεξιλόγιο και ήταν ένα όχι πολύ συχνά φαινόμενο, σύμφωνα με το συγγραφέα ντοκιμαντέρ Wu Zhiping, ο οποίος ασχολείται με τα θέματα των γυναικών στην επαρχία.
Η απόσταση που δημιουργείται μεταξύ του ζευγαριού είναι μια πρόκληση στο παραδοσιακό αγροτικό μοντέλο της κινέζικης οικογένειας, που θέλει τον άνδρα να εκτελεί αγροτικές εργασίες και τη γυναίκα να πλέκει στο σπίτι», έγραψε ο Wu στο «Μια έρευνα για τη ζωή των αγροτισσών».
Αλλά η διάσταση των ζευγαριών των εσωτερικών μεταναστών είναι αναπόφευκτη, λόγω της υψηλής τιμής των ακινήτων στις πόλεις, της δυσκολίας πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη ή έλλειψης ευκαιριών για τα παιδιά τους σε σχολεία της πόλης.
«Οι φυσιολογικές ανάγκες του ανθρώπου και η αποτυχία της παραδοσιακής δεσμευτικής ηθικής στην κοινωνία, όπως την ξέραμε μέχρι στιγμής είναι οι δύο αιτίες που συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των «προσωρινών ζευγαριών», λέει ο Dang Guoying, ερευνητής αγροτικής πολιτικής στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας.
Όταν ένας άνδρας ή μια γυναίκα φτάνουν σε μια καινούρια περιοχή, συνηθίζουν να γίνονται πιο τολμηροί, αφού λίγοι σε εκείνη την περιοχή τους αναγνωρίζουν κι έτσι δεν έχουν κάποια αίσθηση ηθικού περιορισμού, εξήγησε ο Dang.
Μερικοί κρατάνε ανεκτική στάση στις ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως ακόμα κι αν επιφανειακά τέτοιου είδους σχέσεις μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες, τα πράγματα μπορεί να πάρουν λάθος τροπή ανά πάσα στιγμή.
Υπάρχουν παραδείγματα όπου το «προσωρινό ζευγάρι» εξελίχθηκε σε πραγματικό ζευγάρι, δημιουργώντας μια καινούρια οικογένεια, καταστρέφοντας όμως δύο οικογένειες.
«Δεν νομίζω ότι έχουν κάποια καλύτερη επιλογή», έγραψε ένας χρήστης στο Weibo (το κινέζικο twitter). «Αυτό που θέλουν είναι η συναισθηματική υποστήριξη. Δεν είναι λογικό να κρίνουμε μόνο από την οπτική της ηθικής.
Το σχόλιο του χρήστη αντανακλά μια αλήθεια, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος του πληθυσμού των εσωτερικών μεταναστών. Σύμφωνα με στατιστικά του 2010, η Κίνα είχε συνολικά 150 εκατομμύρια εσωτερικούς μετανάστες, τα 84.9 εκατομμύρια των οποίων γεννήθηκαν μετά το 1980, και είναι το 58.4% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία.
Κάποιοι άλλοι το θεωρούν ανήθικο: «Δεν έχουν καμία δικαιολογία», έγραψε μία χρήστης στο Weibo.
O Li Changping, ειδικός αγροτικών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο της Χεμπέι, πρότεινε μια λύση: την επιτάχυνση της μεταρρύθμισης του Οικογενειακού Συστήματος Εγγραφής της Κίνας, που εμποδίζει τους εσωτερικούς μετανάστες να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους κατοίκους των πόλεων. Οι ανισότητες αυτές αποθαρρύνουν πολλούς μετανάστες να φέρουν τις οικογένειές τους μαζί τους στην πόλη .
Οι εσωτερικοί μετανάστες παραμελούνται από το κοινωνικό σύστημα ασφάλειας και ιατρικής περίθαλψης στις πόλεις που δουλεύουν, ενώ τα παιδιά τους δεν μπορούν λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια.
Ο Dang παρότρυνε την κυβέρνηση να προωθήσει τη σωστή αστικοποίηση, να μειώσει τις τιμές των ακινήτων και να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες σε όλους κατοίκους. Το φαινόμενο του «προσωρινού ζευγαριού» θα εξαφανιστεί από την κοινωνία μόνο με τη βελτίωση της μεθόδου αστικοποίησης.
(πηγή greek.cri.cn, china daily 15-03-2013)