Οι πολιτικοί κίνδυνοι και τα συμφέροντα με τα οποία θα αναμετρηθεί ο ισχυρός άντρας του ΚΚΚ

των Edward Wong & Jonathan Ansfield/The New York Times

Οταν έγινε γνωστό ότι ο Σι Τζινπίνγκ/ Xi Jinping, ο άνθρωπος που προσδοκά να αναλάβει το ύπατο αξίωμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με έναν από τους πιο ένθερμους οπαδούς της πολιτικής μεταρρύθμισης, η ελίτ του Πεκίνου προσπάθησε να αξιολογήσει τη σημασία και τις συνέπειες του συμβάντος.
Ο Χου Ντεπίνγκ επισκέφθηκε το σπίτι του Σι τον Ιούνιο προκειμένου να αναζητήσουν από κοινού τρόπους θωράκισης του ΚΚΚ από τη διαφθορά, κάτι που θα το βοηθούσε στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Καθώς προσεγγίζει η ημέρα μετάβασης της εξουσίας, κάτι που συμβαίνει μία φορά τη δεκαετία, οι Κινέζοι αξιωματούχοι, σύμβουλοι και διανοούμενοι, προσπαθούν να προωθήσουν ένα περαιτέρω άνοιγμα του συστήματος, τόσο του οικονομικού και όσο και του πολιτικού, που οικοδομήθηκε μέσα σε 63 χρόνια ολοκληρωτισμού. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ εχόντων και μη ανοίγει και οι κρατικές επιχειρήσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη χάραξη της πολιτικής, ενώ οι υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων πιστεύουν ότι το «στάτους κβο» γίνεται όλο και περισσότερο αρτηριοσκληρωτικό.
Στον πυρήνα των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση βρίσκεται ένα κομβικό ερώτημα: Aραγε ο Σι, ο γιος ενός επαναστάτη που βοήθησε στη «μετά τον Μάο» οικονομική αναγέννηση της Κίνας, μπορεί να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη, το ιδεολογικό υπόβαθρο και τη βάση προκειμένου να περάσει αυτές τις πολιτικές που οι υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων θεωρούν απαραίτητες για να κρατηθεί η χώρα ισχυρή και ταυτόχρονα να γεφυρωθούν οι ανισότητες. Επί του παρόντος ο Σι δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδια ή τις προθέσεις του. Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται γίνονται όλο και πιο σαφή. Το περιβάλλον του Σι προτρέπει το κόμμα να υιοθετήσει πιο φιλελεύθερες πολιτικές προκειμένου να ανακτήσει το λαϊκό έρεισμα που διέθετε όταν ήταν φορέας επαναστατικής ιδεολογίας και ισχύος.
Η απομάκρυνση του Μπο Σιλάι, ο οποίος προσπάθησε να συγκεντρώσει γύρω του μαοϊκούς και λάτρεις της παράδοσης προτού τελικά απομακρυνθεί από το Κόμμα, ενθάρρυνε τους υπέρμαχους των μεταρρυθμίσεων να ζητήσουν συστημικές αλλαγές.
Aτομα του στενού περιβάλλοντος του κυρίου Σι, μάλιστα, αναζητώντας βιώσιμο μοντέλο διακυβέρνησης, μελέτησαν αυτό της Σιγκαπούρης, που επιτρέπει την υιοθέτηση πιο φιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών και μεγαλύτερης πολυφωνίας παρά την εξακολούθηση του μονοκομματισμού.
Πρόσφατα, ο Σι απηύθυνε προειδοποίηση εναντίον της διαφθοράς και των πρακτικών που αμαύρωσαν την εικόνα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ενώ κάλεσε τους αξιωματούχους που φοιτούν στην Κεντρική Κομματική Σχολή να μη δαπανούν τις ώρες τους προσπαθώντας να επεκτείνουν το κοινωνικό τους δίκτυο. Για την προώθηση των συστηματικών μεταρρυθμίσεων τα ερχόμενα χρόνια, επισημαίνουν οι αναλυτές, ωστόσο, ο Σι θα πρέπει να διαβεβαιώσει τον πρόεδρο Χου Ζιντάο ότι δεν θα αμαυρωθεί η προσπάθειά του ούτε θα κηλιδωθεί η κληρονομιά που αφήνει στο κόμμα.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Σι αναλαμβάνει μεγάλους πολιτικούς κινδύνους, θα πρέπει να αντιπαλέψει τα συμφέροντα και πιθανώς να απορρίψει κάποιες από τις πολιτικές επιλογές του προκατόχου του. Επίσης θα χρειαστεί ισχυρές συμμαχίες προκειμένου να περάσει τις αλλαγές που επιθυμεί.
«Αρωμα μεταρρυθμίσεων» άρχισε να μυρίζει ήδη στην αχανή χώρα. Ηδη, από τις δύο πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις του Πολιτικού Γραφείου απουσιάζουν οι αναφορές στον Μεγάλο Τιμονιέρη, πρόκειται να τροποποιηθεί το Καταστατικό του Κόμματος, ενώ έγιναν και ανακατατάξεις στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

(ελληνική μετάφραση H KAΘHMEPINH , 27-10-12)