της Sonia Kolesnikov-Jessop / INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. Τα πρόσφατα χρόνια, οι συλλέκτες των κινεζικών έργων τέχνης έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην αυτοκρατορική πορσελάνη από τις δυναστείες των Μινγκ και Κινγκ, σε σκαλισμένα κέρατα από ρινόκερους, αντικείμενα από νεφρίτη και έπιπλα από την αυτοκρατορική Κίνα. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί σε πολλές από αυτές τις κατηγορίες.
Αλλά οι τιμές για το κινέζικο γυαλί έχουν μείνει πίσω, καθώς δεν αντιμετωπίζεται με το ίδιο πάθος από τους συλλέκτες, ίσως γιατί είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με μια κατηγορία που εμφανίζεται συχνά σε δημοπρασία αλλά σε μικρές ποσότητες.
«Οταν συγκρίνεται με την πορσελάνη και τον σκαλισμένο νεφρίτη, το γυαλί παραμένει υποτιμημένο», είπε η Πόλα Αντέμπι, επικεφαλής του Τμήματος Τέχνης στο κομμάτι των Κινεζικών Κεραμικών και Εργων στον οίκο Christie’s στο Χονγκ Κονγκ.
Ρεκόρ σε δημοπρασία για ένα κομμάτι από κινέζικο γυαλί σημειώθηκε τον περασμένο χρόνο στη διάρκεια της δημοπρασίας του οίκου Christie’s για τη Συλλογή Shorenstein, όταν μια κανάτα από την εποχή του αυτοκράτορα Κιανλόνγκ πουλήθηκε για περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια. Αντίθετα, ένα Μινγκ πορσελάνινο μπλε και άσπρο βάζο με φρούτα έφτασε το ποσό των 21,6 εκατ. δολαρίων στον οίκο Sotheby’s του Χονγκ Κονγκ τον περασμένο χρόνο.
Η δημιουργία γυαλιού στην Κίνα χρονολογείται από την περίοδο του Ανατολικού Zhou, με αυτά τα πρώτα αντικείμενα να χαρακτηρίζονται από την κάπως σκούρα εμφάνισή τους, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε μόλυβδο και βάριο, ένα μέταλλο στο χρώμα του αργύρου που υπάρχει στη βόρεια Κίνα.
Μέχρι τον 13ο αιώνα, η Κίνα ήταν εξαγωγέας γυαλιού, ειδικά στη νοτιοανατολική Ασία. Σύμφωνα με τη Ρόζμαρι Σκοτ, την ακαδημαϊκή διευθύντρια στο Τμήμα της Ασιατικής Τέχνης του οίκου Christie’s, γυαλί που χρονολογείται από εκείνη την περίοδο βρέθηκε στη Σιγκαπούρη.
Κι όμως, ήταν με τον ερχομό της δυναστείας των Qing και του αυτοκράτορα Kangxi (1662-1722) που η παραγωγή γυαλιού έγινε στα αλήθεια της μόδας στην Κίνα. Ο αυτοκράτορας Kangxi δημιούργησε εργαστήρι γυαλιού μέσα στο παλάτι. Οι εργάτες ξεκίνησαν να πειραματίζονται με συνταγές για νέο γυαλί. Ξεκίνησαν επίσης να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκές τεχνικές, ανάμεσά τους και τη χάραξη με διαμάντια. Με τα εργαστήρια στο παλάτι να συνεργάζονται στενά, υπήρχε πληθώρα από τεχνικές που αφομοίωναν άλλα υλικά, όπως κέρατο ρινόκερου και νεφρίτη.
Σήμερα, τα αντικείμενα με κινέζικο γυαλί που συναντά κανείς πιο συχνά σε δημοπρασία είναι μπουκάλια ταμπάκου, που ποικίλλουν σε τιμή, από μερικές εκατοντάδες μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Τον περασμένο Νοέμβριο στο Χονγκ Κονγκ, ο οίκος Bonhams διοργάνωσε την τέταρτη δημοπρασία με μπουκάλια από τη συλλογή Mary και George Bloch. Προσφέρθηκαν 170 μπουκάλια. Ενα σπάνιο κομμάτι πουλήθηκε για 3,3 εκατ. δολάρια δημιουργώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.
(ελληνική μετάφραση H KAΘHMEPINH Δημοσίευση : 15-01-12)