Η υπόθεση Oυάνγκ και το ταξίδι του ισχυρού άνδρα του ΚΚΚ, Ξι Ζινπίνγκ, στις ΗΠΑ
των Steven Lee Myers, Mark Landler/ The New York Times
To απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου, ο Oυάνγκ Λιτσούν, αντιδήμαρχος και δεινός θηρευτής του εγκλήματος, εμφανίστηκε στο αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού. Σε κατάσταση εκνευρισμού εξιστόρησε στους διπλωμάτες μία υπόθεση διαφθοράς και φόνου, παγιδεύοντας την κυβέρνηση Ομπάμα σε ένα σκάνδαλο που προτιμά να μην αγγίξει. Φοβούμενος για τη ζωή του, ζήτησε άσυλο. Μετά πολύωρες συζητήσεις που έφτασαν έως τον Λευκό Οίκο, ο Ουάνγκ οδηγήθηκε στην εξοδο.
Οι αρχές του Πεκίνου τον συνέλαβαν και έως σήμερα ανακρίνεται σχετικά με την αποκάλυψη εσωτερικών ζητημάτων της Κίνας στους Αμερικανούς. Εφόσον κριθεί ένοχος πιθανώς να καταδικαστεί σε θάνατο.
Η «υπόθεση» που αποκάλυψε αφορούσε τον Μπο Σιλάι, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Τσονγκίνγκ έως τον Μάρτιο και προστάτη του Ουάνγκ μέχρι τη ρήξη των σχέσεών τους που τον οδήγησε στο αμερικανικό προξενείο. Η «υπόθεση» που διηγήθηκε στους Αμερικανούς τελικά σήμανε το τέλος του Μπο και της συζύγου του Γκου Καϊλάι, η συμμετοχή της οποίας στη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ ερευνάται.Ταυτόχρονα, όμως, ενέπλεξε ΗΠΑ και Βρετανία στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που αντιμετωπίζει η κινεζική ηγεσία την τελευταία 30ετία.
Πολλοί Ρεπουμπλικανοί αμφισβητούν κατά πόσον ο χειρισμός του θέματος από την κυβέρνηση Ομπάμα ήταν ο σωστός και κατά πόσον ο Ουάνγκ δεν εγκαταλείφθηκε στος έλεος των κινεζικών αρχών. Η «φιλοξενία» του στο αμερικανικό προξενείο δεν θα μπορούσε να έρθει σε κρισιμότερη στιγμή, αφού ο μέλλων επικεφαλής του ΚΚΚ, Ξι Ζινπίνγκ, επρόκειτο να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον προσκεκλημένος του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Η χορήγηση ασύλου στον Ουάνγκ θα δυναμίτιζε την επιτυχία της επίσκεψης και θα έκανε σκόνη και θρύψαλα τις φιλοδοξίες του Λευκού Οίκου για κινεζική στήριξη σε φλέγοντα ζητήματα όπως η Συρία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Γι’ αυτό και ο ρόλος των ΗΠΑ καλύφθηκε από πέπλο σιωπής. Αλλωστε, η χορήγηση ασύλου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του ότι ο Ουάνγκ δεν ήταν αντιφρονών αλλά ένα γρανάζι του μηχανισμού εξουσίας, μέχρι πρότινος.
(ελληνική μετάφραση H KAΘHMEPINH/ 22-04-12)