Οι Κινέζοι στη χώρα μας ξεπερνούν τους 20.000, σε αντίθεση με τους 1.356 που αναφέρονται στην Ερευνα Εργατικού Δυναμικού. Η έλευση Κινέζων συνοδεύει την προώθηση κινεζικών προϊόντων, συμπεραίνει η έρευνα του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Τμήμα Ασιατικών Σπουδών). Δηλαδή, μια μορφή σύγχρονης δουλείας.
*Το 58% των ερωτηθέντων Κινέζων που μετανάστευσε στην Ελλάδα είχε εργασία στην Κίνα.
*Το 78% είχε άδεια παραμονής, ενώ το 58% έχει άδεια εργασίας.
*Λιγότεροι από τους μισούς Κινέζους (42%) είναι ασφαλισμένοι. Κι αυτούς τους ασφαλίζει ο εργοδότης τους.
*Η πλειοψηφία (57%) απαντά ότι κερδίζει καθημερινά 21-30 ευρώ.
*Οι Κινέζοι δεν ξοδεύουν σχεδόν τίποτα. Το 36% των ερωτηθέντων στέλνει χρήματα στην πατρίδα του, το 43% τα μαζεύει για να τα επενδύσει στο μέλλον, ενώ το υπόλοιπο 21% τα επενδύει στην Ελλάδα.
*Το 50% βεβαιώνει ότι έφυγε από την πατρίδα του για να βρει καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.
*Το 43% απαντά πως επέλεξε τη χώρα μας γιατί εδώ διαμένουν συγγενείς και φίλοι του, ενώ το 28% ήρθε επειδή ήταν εύκολη η πρόσβαση.
*Το 43% πλήρωσε μέχρι 5.000 ευρώ για να φτάσει στην Ελλάδα, ενώ το 50% έδωσε από 8.000 έως 14.000 ευρώ. Υπάρχει και περίπτωση Κινέζου που διαβεβαιώνει ότι πλήρωσε 60.000 ευρώ!
*Το 57% των ερωτηθέντων απαντά ότι σκοπεύει να παραμείνει στη χώρα μας.
*Το 70% χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των Ελλήνων ως γείτονες και εργοδότες από καλή έως πολύ καλή. Παραδόξως, το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί καλή τη συμπεριφορά της Αστυνομίας (υπάρχει ανοχή στους Κινέζους).
Πολλοί Κινέζοι έρχονται στην Ελλάδα μέσω άλλων ευρωπαϊκών χωρών (κυρίως Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία), στις οποίες έχουν ήδη διαμείνει (και εργαστεί). Συνήθως αυτοί είναι δεύτερης γενιάς μετανάστες και μιλούν αγγλικά.
Οπως αναφέρουν οι Κινέζοι μετανάστες, τους προσελκύει το γεγονός ότι η ελληνική αγορά δεν είναι ακόμα κορεσμένη από κινεζικά προϊόντα (όπως η Ιταλία). Διευκρινίζουν, μάλιστα, πως οι Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν κινεζικά προϊόντα και προωθούνται ταυτόχρονα Κινέζοι και εμπορεύματα.
Επιπλέον, οι Κινέζοι αναφέρουν ότι η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας αποτέλεσε κίνητρο για τον ερχομό τους.
Οι μισοί Κινέζοι στην Ελλάδα (τουλάχιστον 10.000) έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι κατευθύνθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Πάτρα. Ασχολούνται αποκλειστικά με το εμπόριο και γι' αυτό το λόγο ένα τμήμα της κοινότητας τα καλοκαίρια μετακινείται προς τα νησιά ακολουθώντας το τουριστικό ρεύμα.
Το μορφωτικό τους επίπεδο χαρακτηρίζεται υψηλό. Η πλειονότητα έχει αποφοιτήσει τουλάχιστον από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σχεδόν όλοι (όσοι επιλέγουν οι επιχειρήσεις για μετανάστευση) έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007 υπάρχουν πάνω από 400 Κινέζοι φοιτητές σε ελληνικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν ως παραρτήματα ευρωπαϊκών (κυρίως) πανεπιστημίων. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις Κινέζων φοιτητών που δεν γνωρίζουν ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά και επισκέπτονται αγγλόφωνα τμήματα Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών στην Αθήνα.
Η πλειονότητα των Κινέζων στη χώρα μας προέρχεται από τις παράκτιες περιοχές Zhejiang Fujian της ανατολικής Κίνας, όπου η μετανάστευση αποτελεί «παράδοση» για πολλές οικογένειες. Οι Κινέζοι που ήρθαν απ' αυτές τις περιοχές μιλούν τη μανδαρίνικη εκδοχή της κινεζικής γλώσσας. Αντιθέτως, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι Κινέζοι μετανάστες προέρχονται από επαρχίες της Καντόνα της νότιας Κίνας.
Οι Κινέζοι διευκρινίζουν πως προκειμένου να νομιμοποιηθούν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μέρος της (αυτ)ασφάλισής τους. Εάν βέβαια δεν έχουν τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουν, εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα.
Οι περισσότεροι απαντούν πως ήρθαν στην Ελλάδα ύστερα από συνεννόηση με συγγενείς ή φίλους ότι μπορούν να εργαστούν στα υπάρχοντα κινεζικά μαγαζιά.
Σχεδόν όλοι ταξίδεψαν αεροπορικώς.
Ενώ ο μισθός τους στην Κίνα κυμαίνεται μεταξύ 60-200 ευρώ, εδώ κερδίζουν μέχρι και 700 ευρώ με δωρεάν διατροφή και διαμονή.
Απαντούν, μάλιστα, ότι συνήθως πληρώνουν πάνω από 2.000 ευρώ ο καθένας σε γραφεία και δικηγόρους προκειμένου να τους βοηθήσουν στη διαδικασία νομιμοποίησης.
Η συντριπτική πλειονότητα των Κινέζων μεταναστών δεν μιλούν ούτε αγγλικά ούτε ελληνικά. Πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να μάθουν αφού οι όποιες επαφές τους είναι μόνο μεταξύ Κινέζων. Είναι ίσως η πιο «κλειστή» κοινότητα μεταναστών.
Επιπλέον, είναι οι μετανάστες που δουλεύουν περισσότερο. Εργάζονται ολόκληρη την ημέρα, ορισμένοι ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα. Οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι μοναδικό τους μέλημα είναι να μαζέψουν χρήματα και να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Ζουν όλοι μαζί σε διαμερίσματα (που νοικιάζει η επιχείρηση στην οποία ανήκουν τα εμπορεύματα) γύρω από την Ομόνοια, όπου βρίσκονται τα κεντρικά μαγαζιά και γίνεται η διακίνηση των εμπορευμάτων.
Γ. Δ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/08/2007