Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Οι διαφορές σε έκταση και πληθυσμό μεταξύ Κίνας και Ελλάδας είναι ιλιγγιώδεις, κι όμως υπάρχει κάτι που εξαφανίζει αυτές τις διαφορές και δημιουργεί μια συμπάθεια ανάμεσά τους. Αυτό το κάτι είναι η βαθιά φιλοσοφική σκέψη και ο στοχασμός της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Κίνας. Αυτή η σκέψη δύο αρχαίων λαών με ομοιότητες και διαφορές τούς φέρνει πιο κοντά. Και τους γεννά την περιέργεια να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο.
«Γνώρισε τον εαυτό σου», έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες και ο Λάο Τσε τον 6ο αιώνα π.Χ. παρατηρούσε:
«Οταν γνωρίζεις τον εαυτό σου γνωρίζεις τους ανθρώπους» ή «Οποιος γνωρίζει τους άλλους, έχει γνώσεις. Οποιος γνωρίζει τον εαυτό του, έχει σοφία».
Οπως υποστηρίζει και ο κτηνίατρος Γιώργος Λιερός, που επισκέφτηκε τελευταία με ένα 12μελές ελληνικό γκρουπ τη μεγάλη ασιατική χώρα, οι Κινέζοι «είναι ελληνομανείς». Σε αντίθεση με άλλους λαούς σε διάφορες γωνιές του κόσμου που πιθανόν ν' αγνοούν και την ύπαρξη ακόμα της Ελλάδας, στα λαϊκά στρώματα της Κίνας η χώρα μας δεν είναι άγνωστη. Αυτό ενθαρρύνει ιδιαίτερα τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό που επιδιώκει σταθερά, τώρα που αρχίζει ν' ανεβαίνει το μέσο κινεζικό εισόδημα, ιδιαιτέρα στις παράκτιες περιοχές, την ανάπτυξη του τουρισμού με την Κίνα. Η επιθυμία των Κινέζων να γνωρίσουν τα μνημεία ενός άλλου αρχαίου πολιτισμού θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ θετικά για τον ελληνικό τουρισμό, ιδιαίτερα στις χειμερινές περιόδους, οπότε και οι τιμές θα είναι φτηνότερες σε ξενοδοχεία κ.α.
Αλλωστε η Ελλαδα έχει θέσει κεντρικό στόχο τη διείσδυση στην κινεζική αγορά.
Οπως εξηγεί ο Νίκος Χρόνης του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, οι επιλεκτικοί ελληνικοί στόχοι προς νέες αγορές που έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για εξαγωγές είναι κυρίως: Η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία.
Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα μέσα στο 2006 αυξήθηκε κατά 53,6% σε σύγκριση με το 2005 (124.293.619 ευρώ το 2006 έναντι 80.929.796 ευρώ το 2005). Και η άνοδος των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας βρίσκεται ακόμα στην αρχή, αφού οι ελληνικές εξαγωγές προς τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο αντιστοιχούν μόλις στο 0,7% της αξίας των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.
Από το 1999 έως το 2006 υπάρχει μια σταθερή και αλματώδης άνοδος τόσο των ελληνικών εισαγωγών από την Κίνα όσο και την εξαγωγών προς αυτή. Η Ελλάδα έχει ελλειμματικό ισοζύγιο με την Κίνα, καθώς εισάγουμε περισσότερα προϊόντα απ' ό,τι εξάγουμε. Κατά το 2006 το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας με την Κίνα ήταν της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου εξακοσίων ενενήντα τεσσάρων εκατομμυρίων τετρακοσίων είκοσι μία χιλιάδων ευρώ (1.694.421.000).
Δηλαδή η Ελλάδα ακολουθεί τη γενικότερη ελλειμματική πορεία, όπως και η Ευρώπη ή η Αμερική, του εμπορικού της ισοζυγίου σε σχέση με την Κίνα.
Η Ελλάδα προσδοκά να εξισορροπήσει το εμπορικό της έλλειμμα με τη βοήθεια των υπηρεσιών: του τουρισμού μεσοπρόθεσμα και της ναυτιλίας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες από το Πεκίνο, τα ελληνικά πλοία διακινούν στις μέρες μας περίπου το 50% του συνολικού εμπορικού κινεζικού όγκου.
Οι Κινέζοι στοχεύουν να επενδύσουν και να καταστήσουν τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη βάσεις για τη διανομή του εμπορίου τους προς την Ευρώπη και άλλα γεωγραφικά σημεία του κόσμου. Σκέψεις και σχέδια έχουν υπάρξει και για την Κρήτη (Τυμπάκι).
Τα τελευταία χρόνια οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας εξελίσσονται ραγδαία και οι Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν, όχι μόνο «κατώτερα, κινεζικά πληρώματα». Σήμερα σε πλοία Ελλήνων εφοπλιστών υπάρχουν ακόμα και Κινέζοι καπετάνιοι.
Η ταχύτατη ανάπτυξη της Κίνας με ρυθμό σταθερής ανόδου της τάξης περίπου του 10% σε ετήσια βάση, τα τελευταία χρόνια, αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη.
Το 1940 ο Αμερικανός μεγαλοεκδότης Χένρι Λιούις είχε προβλέψει ότι ο 20ός αιώνας θα ήταν η εποχή όπου οι ΗΠΑ θα ανέβαιναν στην κορυφή του κόσμου
Ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε προβλέψει από το 1956 τον πρωτοποριακό ρόλο της Κίνας κατά τον 21ο αιώνα λέγοντας: «Σαράντα πέντε χρόνια ακόμα και το 2001, που θα σημειώσει την είσοδο στον 21ο αιώνα, η Κίνα θα γνωρίσει νέες και πολύ πιο σημαντικές αλλαγές.
»Θα γίνει μια πανίσχυρη βιομηχανοποιημένη σοσιαλιστική χώρα. Κι αυτό έχει σημασία, γιατί με την έκταση των 9.600.000 τ.χιλ. και τα 600 εκατ. κατοίκους η Κίνα έχει να δώσει μια πολύ μεγάλη συνεισφορά στην ανθρωπότητα...
»Οφείλουμε να 'μαστε μετριόφρονες. Οχι μονάχα τώρα, αλλά ακόμα και σε σαράντα πέντε χρόνια· και πάντοτε. Στις διεθνείς σχέσεις εμείς οι Κινέζοι οφείλουμε να εξαλείψουμε το σοβινισμό μεγάλης δύναμης».
Βέβαια η μεγαλειώδης ανάπτυξη της Κίνας πραγματοποίειται με τη βοήθεια καπιταλιστικών μεθόδων, αλλά μέχρι στιγμής οι Κινέζοι δεν έχουν εκδηλώσει ιμπεριαλιστικές τάσεις κάποιου διεθνούς χωροφύλακα, και αυτό τους κάνει συμπαθείς στη διεθνή κοινότητα.
Αλλά οι Αμερικανοί φοβούνται τους Δαναούς - Κινέζους και δώρα φέροντας, όταν μάλιστα έχουν καταγάγει νίκες στην εσωτερική αμερικανική αγορά. Η κινεζική παραγωγική ανάπτυξη δεν περιορίζεται σε κάποιους τομείς αλλά κινείται προς πάσα κατεύθυνση: Στην ένδυση, υπόδηση, στο χώρο παιχνιδιών, των DVD και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των επίπλων ή των πυραύλων με τους οποίους στέλνουν τους αστροναύτες τους στο Διάστημα.
Η Κίνα μοιάζει να είναι η χώρα του ανατέλλοντος κόσμου και η πανάρχαια παράδοσή της την καθοδηγεί και τη διδάσκει:
«Η Μεγάλη χώρα είναι σαν την πεδιάδα που βρίσκεται χαμηλά. Είναι ο τόπος σύγκλισης όλων των πραγμάτων, η Μάνα όλου του κόσμου. Είναι το θηλυκό που κερδίζει το αρσενικό με τη σιωπή, που παίρνει τη χαμηλότερη θέση πάντα, γιατί είναι η ισχυρότερη. Οταν η μεγάλη χώρα υποχωρήσει σε μια μικρή χώρα μπορεί εύκολα να την προσαρτήσει... Αυτοί που υποχωρούν κερδίζουν και αυτοί που κερδίζουν το κατορθώνουν επειδή υποχωρούν» (Τάο Τε Τσινγκ).

ΚΙΝΑ
*Επίσημη ονομασία: Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
*Πρόεδρος: Χου Τζιντάο
*Πρωθυπουργός: Γουέν Τζιαμπάο
*Πληθυσμός: 1.300.000.000
*Γεωγραφική έκταση της χώρας: 9.600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
*Νόμισμα: Ρεν Μιν Μπι (Γουάν)
Τον Ιανουάριο του 2007, 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 10,1 Ρεν Μιν Μπι
*Πρωτεύουσα: Πεκίνο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/08/2007