Η Κίνα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ασιατικής ηπείρου. Αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα παγκοσμίως. Όμορες χώρες: Ρωσική Ομοσπονδία, Μογκολία, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν, Βιρμανία, Λάος, Βιετνάμ.
Έκταση: 9,6 εκατ. τετρ.χλμ.
Πληθυσμός: 1,3 δις κάτοικοι
Πρωτεύουσα : Πεκίνο(Beijing) Πρωτοϊδρύθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τσου, με το όνομα Τζι. Η πόλη Τζι απέκτησε στρατηγική σημασία και αποτέλεσε εμπορικό κέντρο για πάνω από χίλια χρόνια. Κατά το 10ο αιώνα μ.Χ, με το όνομα Γιαντζίν, έγινε η συμπρωτεύουσα της δυναστείας των Λιάο. Μεταξύ του 1115 και του 1911, αποτέλεσε διαδοχικά την πρωτεύουσα των δυναστειών των Τζιν, Γιουάν, Μινγκ και Τσινγκ και με αυτό τον τρόπο, έγινε η κιβωτός του κινέζικου πολιτικού, αφήνοντας πολλές ιστορικές κληρονομιές και ανάμεσά τους, την Απαγορευμένη Πόλη, το Σινικό Τείχος, τα Θερινά Ανάκτορα, το Ναό του Ουρανού και τους Τάφους των Μινγκ. Από τη δεκαετία του 1980, η γρήγορη αστική ανάπτυξη έφερε ραγδαίες αλλαγές στην εμφάνιση της πόλης.
Κυριότερες πόλεις
Σανγκάη: Κοντά στις εκβολές του Γιανγκ-τσε-γιανγκ, η Σαγκάη είναι, με διαφορά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, καθώς και το κύριο χρηματιστηριακό και βιομηχανικό κέντρο. Με 20 εκ. κατοίκους, αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, ενώ η συνεχής οικονομική της ανάπτυξη προκαλεί κύματα αστυφιλίας με συνακόλουθη έξαρση της οικοδομικής δραστηριότητας και την επέκταση της πόλης πέρα από τον ποταμό Χουάνγκπου.
Καντόνα: Πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας Γουάγκντον, με 7 εκ. κατοίκους, αποτελεί βασικό λιμάνι εισόδου στην καρδιά της χώρας, πολύ κοντά στο Χονγκ-Κονγκ. Τα τελευταία χρόνια η επαρχία της Γουάγκντον έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βιοτεχνικό κέντρο της ηπειρωτικής Κίνας.
Περιοχές ειδικού καθεστώτος
Χονγκ-Κονγκ: Βρετανική αποικία έως το 1997, οπότε και ενσωματώθηκε στο Κινεζικό κράτος, διατηρώντας το οικονομικό του καθεστώς. Βρίσκεται στα νότια της χώρας, κοντά στις εκβολές του ποταμού Ξινγιάνγκ, χτισμένο εν μέρει πάνω σε νησιά και εν μέρει σε ηπειρωτικό έδαφος. Είναι αρκετά πυκνοκατοικημένο, με 6,7 εκ. κατοίκους στα 1045 τετρ.χλμ. της έκτασής του. Αποτελεί διεθνές οικονομικό και εμπορικό κέντρο. Διαθέτει πολλά αξιοθέτατα όπως την Κορυφή Βικτώρια, το Μεγάλο Βούδα, Ζωολογικό και Βοτανικό κήπο. Διοργανώνονται εκδρομές περίπλου του λιμανιού.
Μακάο: Αποτελούσε την παλαιότερη ευρωπαϊκή (πορτογαλική) αποικία στην Κίνα από το 16ο αιώνα. Είναι μια μικρή πόλη-νησί στα νότια της Κίνας. Βρίσκεται 70χλμ. νοτιοδυτικά του Χονγκ-Κονγκ. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρέδωσε την κυριαρχία του Μακάο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1999 και τώρα κυβερνάται σαν διοικητική περιοχή ειδικού καθεστώτος. Οι κάτοικοί του έχουν σαν κύρια γλώσσα την καντονέζικη διάλεκτο. Πέρα από τα μνημεία της αποικιοκρατίας, το Μακάο είναι γνωστό για τα καζίνο του.
Εθνική Εορτή : 1 Οκτωβρίου (1949) Επέτειος της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκατίας της Κινας
Επίσημη γλώσσα : Επίσημα Κινεζικά ή Μανδαρίνικα (βασισμένα στη διάλεκτο του Πεκίνου), Καντονέζικα και άλλες διάλεκτοι.
Θρησκεία : Επισήμως, η πλειοψηφία των Κινέζων είναι άθεοι (κατά 59%), υπάρχουν όμως Ταοϊστές και Βουδιστές (σε ποσοστό 20%), Χριστιανοί 3%-4%, Μουσουλμάνοι 1%-2%.
Διαφορά ώρας με την Ελλάδα: +6 ώρες

(πηγή greek.cri.cn 25-6-2012)