Είχε ξεκινήσει ως πρόσφυγας πολέμου, που σκούπιζε πατώματα εργοστασίων στο Χονγκ Κονγκ για ένα κομμάτι ψωμί. Χθες ο Λι Κα Σινγκ συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 89 ετών, έχοντας καταφέρει να γίνει ένας από τους πλουσιότερους Ασιάτες. Στη διάρκεια 50 και πλέον ετών, ο Λι Κα Σινγκ έφτιαξε μια αυτοκρατορία κατασκευάζοντας ακίνητα. Η άνοδός του αποτέλεσε σύμβολο της ανόδου των Κινέζων μεταναστών στο Χονγκ Κονγκ, καθώς η αγγλική ελίτ της πρώην βρετανικής αποικίας υποχωρούσε, ανοίγοντας τον δρόμο στη δημιουργία κινεζικών επιχειρηματικών δυναστειών. «Κοιτάζοντας πίσω, θεωρώ μεγάλη μου τιμή που ίδρυσα την (εταιρεία) Cheung Kong και που υπηρέτησα την κοινωνία», δήλωσε χθες ο Λι Κα Σινγκ σε μια κατάμεστη από δημοσιογράφους αίθουσα στο Χονγκ Κονγκ. Τον έλεγχο της αυτοκρατορίας θα αναλάβει πλέον ο ηλικίας 53 ετών Βίκτορ, ο μεγαλύτερος γιος του Λι Κα Σινγκ. Η επιχειρηματική του αυτοκρατορία επηρεάζει τη ζωή κάθε κατοίκου του Χονγκ Κονγκ. Η επιχείρηση Power Assets Holdings του ομίλου ηλεκτροδοτεί το Χονγκ Κονγκ, ενώ οι κάτοικοι ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ του ομίλου με την ονομασία ParknShop. Ο όμιλος διαθέτει ακόμη καταστήματα κινητής τηλεφωνίας στο Χονγκ Κονγκ και αλυσίδα φαρμακείων. Ο Λι Κα Σινγκ, πρόεδρος των CK Hutchison και CK Asset Holdings, συνταξιοδοτείται τη στιγμή που οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του ομίλου (CK Hutchison, CK Asset, CK Infrastracture και Power Asset Holdings) βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, έχοντας αναφέρει υψηλότερη κερδοφορία το 2017.

«Σούπερμαν»
Με περιουσία 34 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, ο Λι Κα Σινγκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του Χονγκ Κονγκ για μια ολόκληρη γενιά.
Η συνταξιοδότηση του Λι συμβολίζει το τέλος μιας εποχής. Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Λι Κα Σινγκ, τον θρυλικό ιδρυτή του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου στο Χονγκ Κονγκ», λέει ο Τζόζεφ Φαν, καθηγητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ασχολείται με τον οικογενειακό όμιλο επί 20 έτη. Ο Λι είναι η προσωποποίηση ορισμένων έντονων αντιθέσεων που χαρακτηρίζουν την άνοδο του Χονγκ Κονγκ: Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τον αποκαλούν «σούπερμαν» λόγω της επιχειρηματικής του ευφυΐας.
Ωστόσο, ο Λι Κα Σινγκ συμβολίζει και την οικονομική ανισότητα στο Χονγκ Κονγκ. Είναι καπιταλιστής μέχρι μυελού οστέων, αλλά διατήρησε καλές σχέσεις με κομμουνιστές ηγέτες. Ο Λι Κα Σινγκ είναι από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες που αναδείχθηκαν ταυτόχρονα με την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Λι είναι ο σημαντικότερος από τους επιχειρηματίες που είχαν διασχίσει τα σύνορα προς το Χονγκ Κονγκ, αφότου ο Ντενγκ Ξιαοπίνγκ είχε εγκαινιάσει τη μεταρρύθμιση της κινεζικής οικονομίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο Λι έχει επενδύσει στην ηπειρωτική Κίνα σε βιομηχανίες που ποικίλλουν, από την ενέργεια μέχρι τις λιανικές πωλήσεις και τις υποδομές. Είχε αρχίσει τη λαμπρή καριέρα του με μερικές εύστοχες επενδύσεις σε ακίνητα, που του επέτρεψαν να σχηματίσει αξιόλογη περιουσία. Εν συνεχεία, ο Λι ίδρυσε μια παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία, η οποία περιλαμβάνει επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων, ενεργειακές εταιρείες, διαχείριση λιμανιών, τηλεπικοινωνίες, εταιρείες ΜΜΕ και βιοτεχνολογίας. Επίσης, ελέγχει εταιρείες που συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βρετανία.

( δημοσιεύτηκε στην εφ. Η Καθημερινή 17.03.2018 )