Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη ζώνη εναέριου ελέγχου που έχει κηρύξει το Πεκίνο στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας να ενημερώνουν τις κινεζικές αρχές.
Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ουάσιγκτον αποδέχεται τους νέους κινεζικούς κανόνες, ενώ εξέφρασε και «την ιδιαίτερη ανησυχία της» για τις εξελίξεις. Εξάλλου το Πεντάγωνο υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν να επιχειρούν στην περιοχή.
«Η αμερικανική κυβέρνηση γενικά αναμένει τα αμερικανικά πολιτικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν διεθνείς πτήσεις να συμμορφώνονται με τις NOTAMs (Αναγγελίες προς αεροναυτιλομένους) που εκδίδουν οι ξένες χώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό δεν σημαίνει «ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχεται τις απαιτήσεις της Κίνας», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Σε άλλη ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι «παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ανακοίνωση της 23ης Νοεμβρίου από την Κίνα όσον αφορά την επιβολή ζώνης εναέριου ελέγχου πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας».
«Η ελευθερία πτήσεων και άλλων χρήσεων σύμφωνων με τους διεθνείς κανόνες του εναέριου και θαλάσσιου χώρου είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά του το Πεντάγωνο υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη θα εξακολουθήσουν να επιχειρούν πάνω από την αμφιλεγόμενη περιοχή.
«Έχουμε πτήσεις που περνούν από τον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τον Ειρηνικό, στον οποίο ανήκει και η περιοχή που περιέλαβε η Κίνα» στη ζώνη εναέριου ελέγχου, δήλωσε ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν κανονικά στην περιοχή», συμπλήρωσε.
Το Πεκίνο κήρυξε μονομερώς το Σάββατο μια «ζώνη εναέριου ελέγχου» επάνω από ένα μεγάλο τμήμα της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, στην οποία βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα που τελεί υπό ιαπωνική διοίκηση με την ονομασία Σενκάκου, αλλά το διεκδικεί η Κίνα υπό την ονομασία Ντιαογιού.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που έθεσε το Πεκίνο, τα αεροσκάφη που εισέρχονται στην ζώνη αυτή πρέπει να καταθέτουν το σχέδιο πτήσης τους, να γνωστοποιούν την εθνικότητά τους και να παραμένουν σε επαφή μέσω ασυρμάτου με τις κινεζικές αρχές.
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ανακοινώσει ότι αρνούνται να τηρήσουν τους κανόνες αυτούς.

(Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters Σάββατο, 30 -11-2013)