ΠΟΥ: Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο η γρίπη των πτηνών

Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη μετάδοσης του ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρά την αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων, ο οποίος στο εξής ανέρχεται σε 21, εκ των οποίων έξι θάνατοι.
b_300_300_16777215_00_images_fangyixiu_14.jpg"Ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε τα αίτια της λοίμωξης, επί του παρόντος δεν υπάρχει απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του στελέχους Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Ο' Λίρι, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα.
Ανάμεσα στις λοιμώξεις που καταγράφηκαν περιλαμβάνεται αυτή ενός άνδρα από τη Σανγκάη ο οποίος πέθανε από επιπλοκές του ιού Η7Ν9. Οι δύο γιοί του άνδρα αυτού νοσηλεύτηκαν και ο ένας πέθανε επίσης. Ωστόσο οι εξετάσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί οι δύο γιοί αποδείχτηκαν αρνητικές στον Η7Ν9.
"Αυτό το οικογενειακό περιβάλλον θέτει την πιθανότητα μιας μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά δύο εκ των κρουσμάτων στο σπίτι αυτό δεν επιβεβαιώθηκαν από τις εργαστηριακές αναλύσεις και δεν υπάρχει καμιά απόδειξη συνεχούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο", πρόσθεσε στο Πεκίνο ο Ο' Λίρι.
Το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης, το οποίο μέχρι σήμερα έχει προσβάλλει μόνο ανθρώπους στην ανατολική Κίνα, δεν μεταδιδόταν έως πρόσφατα στον άνθρωπο.
Η πιο συνήθης γρίπη των πτηνών, αυτή του ιού Η5Ν1, είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 360 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο από το 2003 έως τις 12 Μαρτίου 2013, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία μήπως μια μετάλλαξη επιτρέπει λοιμώξεις από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πανδημία.

(πηγή skai.gr)