"Δεν προσπαθούμε να μετατρέψουμε τον κυβερνοχώρο σε πεδίο μάχης"

Η Κίνα δεν προσπαθεί να μετατρέψει τον κυβερνοχώρο σε «νέο πεδίο μάχης», όπως διαμήνυσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της ασιατικής υπερδύναμης, Γιάνγκ Ζιετσί, στον απόηχο μίας σειράς πολύκροτων δημοσιευμάτων που «δείχνουν» το Πεκίνο ως πηγή μεγάλης κλίμακας χάκινγκ κατά Δυτικών μέσων ενημέρωσης.
b_300_300_16777215_00_images_miazupap_10.jpg«Είμαστε αντίθετοι στην μετατροπή του κυβερνοχώρου σε ένα νέο πεδίο μάχης ή την χρήση του διαδικτύου ως ένα νέο εργαλείο παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων εθνών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάνγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου η εφημερίδα New York Times εξέδωσε ένα εκτενές δημοσίευμα, ισχυριζόμενη ότι είχε υπάρξει στόχος κυβερνο-επιθέσεων από κινέζους χάκερ επί τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με του NYT, οι επιθέσεις ξεκίνησαν λίγο καιρό πριν τη δημοσίευση ενός πολύκροτου ρεπορτάζ αναφορικά με τον πλούτο που φέρεται να έχει συγκεντρώσει η οικογένεια του τότε πρωθυπουργού της ασιατικής χώρας, Γουέν Ζιαμπάο.
Σε παραπλήσιο δημοσίευμα προέβη και η Wall Street Journal, αναφέροντας πως οι χάκερ «πιστεύεται ότι έχουν δεσμούς με την [κινεζική] κυβέρνηση» και έχουν διεξαγάγει μία εκστρατεία «ευρύτατης ηλεκτρονικής παρακολούθησης» μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της WSJ.
Από την πλευρά της, η Κίνα αντιτείνει ότι ιστότοποι των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας έχουν αποτελέσει χιλιάδες φορές στόχο χάκερ από το εξωτερικό.
 
(Πηγή: skai.gr 09/03/2013)