Διαδήλωση κατά της λογοκρισίας

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία κινεζικού φιλο-μεταρρυθμιστικού περιοδικού, το κύριο άρθρο του οποίου φέρεται να λογοκρίθηκε από τις κινεζικές αρχές, σε μία σπάνια δημόσια εκδήλωση υποστήριξης της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα, σύμφωνα με ιστοσελίδες.
b_300_300_16777215_00_images_canton_00.jpgΟι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Γκουανγκτζού (Καντόνα), πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το εβδομαδιαίο περιοδικό Nanfang Zhoumo (Επιθεώρηση του Νότου), ως ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία που έχουν κηρύξει οι δημοσιογράφοι του. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφε «Θέλουμε ελευθερία του Τύπου, σεβασμό του Συντάγματος και της δημοκρατίας».
Οι αντιδράσεις άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, όταν το Nanfang Zhoumo είχε ετοιμάσει κύριο άρθρο, που ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευθεί ως επιστολή προς τους αναγνώστες στο πρώτο τεύχος της χρονιάς, το οποίο απηύθυνε έκκληση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την υιοθέτηση Συντάγματος που θα αποτελεί πραγματική εγγύηση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους και πρώην συνεργάτες του περιοδικού, ένας υπεύθυνος προπαγάνδας της επαρχίας αντικατέστησε στη συνέχεια το κύριο άρθρο με άλλο εξωραϊσμένο το οποίο υμνούσε τα επιτεύγματα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Χθες, το μπλογκ του περιοδικού διέψευσε ότι η μη δημοσίευση της επιστολής οφειλόταν σε λογοκρισία, υποστηρίζοντας ότι «οι διαδικτυακές φήμες ήταν ψευδείς». Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στο διαδίκτυο, ενώ δημοσιογράφοι του περιοδικού δήλωσαν ότι δεν την έγραψαν εκείνοι, αλλά η διοίκηση. Παράλληλα, εξήγγειλαν απεργία για σήμερα.
Ο δημοσιογραφικός οργανισμός που εκδίδει το Nanfang Zhoumo έχει εδώ και χρόνια στην κατοχή του πολλά έντυπα που τηρούν επικριτική στάση απέναντι στην κινεζική ηγεσία.
Για το έτος 2011-2012, η Κίνα βρίσκεται 174η στη λίστα 179 χωρών που κατάρτισε η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» για τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, στην οποία υποχώρησε κατά τις τρεις θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα 2010-2011.

(Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, www.naftemporiki.gr, 7 -1-2013 )