Διπλωματικές αντεγκλήσεις του Πεκίνο με το Τόκιο και τις ΗΠΑ

Πεκίνο
Λάδι στη φωτιά της διαμάχης με την Ιαπωνία για τα νησιά Ντιαογού/Σενκάκου ρίχνει η επέκταση του κινεζικού εναέριου χώρου στα ανατολικά, με την οποία το Πεκίνο διεκδικεί αρμοδιότητα για μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου πάνω από την Ανατολική Θάλασσα και το διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του Τόκιο, επικρίσεις ήρθαν και από τις ΗΠΑ -τις οποίες η Κίνα κατηγόρησε για εμπλοκή στη διμερή διαμάχη και μεροληπτική στάση.
Η Κίνα δημοσίευσε τις συντεταγμένες της νεοσυσταθείσας «Ζώνης Εναέριας Αμυντικής Αναγνώρισης της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας», η οποία καλύπτει τον εναέριο χώρο μεγάλου μέρους των υδάτων στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένου του ουρανού πάνω από τα Ντιαογού/Σενκάκου.
Το Πεκίνο επεσήμανε ότι θα λαμβάνει «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης» στην περίπτωση που αεροσκάφη που μπαίνουν στη ζώνη δεν δηλώνουν όπως προβλέπεται τα στοιχεία τους στις κινεζικές αρχές.
Με τη νέα ζώνη, σημείωσε, «δεν επηρεάζονται οι συνήθεις διαδικασίες» για τις πολιτικές πτήσεις.
Η Νότιος Κορέα ανέφερε ότι θα τα αεροσκάφη της θα υποβάλουν σχέδια πτήσης στις κινεζικές αρχές εάν πρόκειται να περάσουν από τις συντεταγμένες που ορίζονται στη ζώνη, σύμφωνα με το υπουργείο Συγκοινωνιών της Σεούλ.
To Πεκίνο βρίσκεται σε μόνιμη διαμάχη με το Τόκιο για το ακατοίκητο νησιωτικό σύμπλεγμα, η οποία αναζωπυρώνεται σποραδικά με πιο αισθητή ένταση τους τελευταίους μήνες.

Ιαπωνία: «Απαιτούμε άμεση αναστολή της απόφασης»
Με διάβημα στην κινεζική πρεσβεία στο Τόκιο, η ιαπωνική κυβέρνηση χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την κίνηση και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε «απροσδόκητα ατυχύματα στον εναέριο χώρο».
Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν αμείωτες από το Τόκιο, με την αναφορά του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε τη Δευτέρα πως η απόφαση «δεν έχει καμία ισχύ στην Ιαπωνία», τονίζοντας πως το Τόκιο «απαιτεί από την Κίνα αναστολή όσων μέτρων περιστέλλουν την ελευθερία πτήσεων σε διεθνή εναέριο χώρο»
Στην επίσης άμεσή τους αντίδραση, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν κίνηση αποσταθεροποίησης την απόφαση της Κίνας. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ μίλησε για «αποσταθεροποιητική απόπειρα του Πεκίνου να αλλάξει το στάτους κβο στην περιοχή», η οποία «αυξάνει τον κίνδυνο παρανοήσεων και λανθασμένων υπολογισμών» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε την «ελπίδα [του] για πιο συνεργάσιμη και λιγότερο συγκρουσιακή στάση».
Το Πεκίνο πέρασε γρήγορα στην αντεπίθεση, με την κινεζική πρεσβεία στο Τόκιο να λέει ότι «η Ιαπωνία δεν έχει δικαίωμα να προχωρά σε ανεύθυνα σχόλια».
Επαναλαμβάνοντας την αναφορά για «αδικαιολόγητες αναφορές» από το Τόκιο, και το κινεζικό υπουργείο Άμυνας επανέλαβε ότι η απόφαση είναι άσκηση τους δικαιώματος αυτοάμυνας.
Στρεφόμενο έπειτα εναντίον των αναφορών από την Ουάσινγκτον, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε τις ΗΠΑ «να μην λαμβάνουν το μέρος μίας πλευράς στη διαμάχη για τα νησιά Ντιαογού, να μην κάνουν σχόλια ακατάλληλα για την περίσταση και να μην δίνουν το λανθασμένο μήνυμα στην Ιαπωνία, ενθαρρύνοντας την επικίνδυνη στάση της».

(πηγή tovima.gr, 25-11-2013)